Verdragen

Ik had gisteren een pret dag en om de pret iets te drukken maar even wat boeken tussendoor gelezen. Een boek van Dr. Joh. von Buttlar met als titel,  Het nieuwe paradijs, Terravorming: de laatste uitdaging van de mensheid. Hoeveel onze planeet eigenlijk nog kan verdragen, ging het ook over. En ik moest gelijk terugdenken aan de beelden van kinderen op een plein bij de intocht van die man met die witte baard. Hoeveel kan onze planeet nog verdragen? In het boek ook een stukje over de Club van Rome waar ik het al een keer eerder over had, wijze mensen. Een heerlijk boek als je net zoals mijn persoontje nog kunt lachen na de laatste bladzijde. De laatste uitdaging van de mensheid, het voelt voor mij alsof we er middenin zitten nu. Toekomstmakers zijn zo van het nu en daar ging het in het volgende boek ook over van Rein de Wilde met als titel, De Voorspellers, een kritiek op de toekomstindustrie. Ik ga nog een nachtje over dit boek nadenkslapen, lol.

Ik probeerde gisteren ook toekomst te creëren en ik werd ingehaald door een computer. Alsof ik even terug was in de tijd, rijden in een kleine slimme auto op een industrieterrein. Het deed mij denken aan mijn illegale rijlessen vroeger ergens in een polder in niemandsland. Ik kon al rijden voor mijn eerste rijles, mijn toekomst al vooruit, lol. Ouder en wijzer en nu met rijbewijs, lekker bochtjes maken in een slimme auto. Ik was slimmer en haalde de euvels er zo uit en op het laatst toch verloren van de toekomst. Na in stilstand wat dingen getest te hebben gingen de deuren niet meer open… Helemaal dubbel en ik zag ons de brandweer al bellen om twee mensen uit een slimme auto te bevrijden. Toen de ramen gingen beslaan was het euvel verholpen door op de rem te gaan staan. Soms kun je misschien beter eerst de instructieboekjes van een auto lezen in plaats van echte boeken, slimmer…  Zoals die man met die witte baard zei: “alles komt altijd weer goed.” Verloren van een zelfdenkende boordcomputer, hoeveel kan een mens verdragen!

Ik zou zo bij de PvdA kunnen want ik ben vaak onder de mensen, ook buiten verkiezingstijd, lol. Verbazing onder de mensen over de twee mensen die nu hun eigen partij gaan oprichten. En dan hoor je ook: “straks hebben we de eerste Moslimpartij?” Mensen vol verbazing en op welke planeet heb je dan al die tijd gezeten… Wat zouden de mensen vroeger hebben gedacht toen het CDA en het CU er kwamen, ook vol verbazing en ongeloof toen? Meegaan in het nu en alles staat of valt met hoeveel kunnen mensen samen dragen en verdragen, geen boek voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

XMpY3

Please type the text above: