Vrijwilliger gezocht!

Bewust geworden van

Feit is dat er laatst bij De Zonnebloem een oude dame naar voren werd geholpen door een vrijwilligster. De vrijwilligster was zelf ook oud en liep met een stok.

Feit is dat er een vrijwilligster werd gevraagd om koffie te schenken in het bejaardenhuis. Ze hadden de hoop op iemand tussen de 30 en 50 jaar. Uiteindelijk is het een vitale vrouw van 70 jaar geworden.

Feit is dat er in de gehandicaptenzorg bijna geen vrijwilligers te krijgen zijn. Omdat er al weinig personeel is, wordt het nu bijna onmogelijk om iets leuks te organiseren met gehandicapten in hun vrije tijd.

Om te huilen toch?

Mijn visie is dat iedereen die hier lichamelijk en geestelijk toe in staat is, iets van vrijwilligerswerk zou moeten doen. En werk je 80 uur in de week en heb je de puf niet, dan maak je maar wat geld over, ook goed!

Wat ik in de praktijk hoor en zelf bewust zie, is dat er maatschappelijke stages zijn via de scholen. Helemaal geweldig. Ook zijn er beroepsopleidingen met leerling-plaatsen in de praktijk. Ook goed. Maar de ervaring leert dat zij na hun stage niet als vrijwilliger terug keren. Vaak gaan zij dan verder studeren, moeten geld verdienen, werken, willen een huisje en komen er kindjes. Wat ik nu waarneem is dat de groep tussen de 20 en de 50 jaar bijna niet aan vrijwilligerswerk doet. (Uitzonderingen daar gelaten.) Iedereen is druk met zijn eigen situatie, ook begrijpelijk. Maar hoe lossen wij dit op? Overal is een oplossing voor! Of zal het zichzelf oplossen en hoort dit bij de omwenteling? Ideeën kunnen gemaild worden!

In mijn omgeving zitten clubs en stichtingen te springen om vrijwilligers. Hun voortbestaan hangt aan een dun draadje.

Zo loop ik nu even mee op een Soos, die in de wintermaanden een keer per week een activiteitenavond organiseren voor mensen met een beperking. De leeftijd van de vrijwilligers ligt tussen de  60 en 80 jaar! Nieuwe vrijwilligers zijn niet te vinden! Hoe triest! En dan heb ik het over een zeer grote gemeente!

Ook hoor ik vanuit de praktijk dat het vaak dezelfde mensen zijn die vrijwilligerswerk doen. Zij hebben dan meerdere vrijwillige baantjes!

Wees je er bewust van dat ook jij vrijwilligerswerk kunt doen! Voorlezen aan een bejaarde en helpen op school, het hoeft niet groot te zijn, ook klein is goed.

Samen met elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

77sjZ

Please type the text above: