Ethiek, de zorg en bewustwordenvan.

Wat is ethiek? Het woord ethiek komt van het Oud-Griekse: ethikós. Het gaat vooral over wat is goed en wat is kwaad. Zoals dat je niet mag stelen en dat je de waarheid moet spreken. Maar ook hierover kun je weer filosoferen. Misschien als je bewust je hart volgt en je verstand erbij gebruikt dat je al een heel eind in de buurt komt? Ethiek kan ook weer verder gaan dan wetgeving.

Een tijdje geleden was ik in een groot ziekenhuis bij een arts. We zaten tegenover elkaar met tussen ons in een bureau. Helaas voor deze arts kijk ik altijd bewust om mij heen. Zo zag ik al dadelijk dat de patiëntenlijst voor zijn dag naar mij toe op het bureau lag. Ik heb de lijst doorgelezen. Ik had hem in mijn tas kunnen steken maar ethisch vond ik dit onverantwoord. Toen mijn gesprek klaar was, heb ik de lijst gepakt en deze aan hem overhandigd. Ik heb mijn mening hierover gegeven. Dat ik dit niet vond kunnen in verband met de privacy. De arts schrok zich een hoedje. En de lijst hoorde daar zeker niet te liggen, volgens de arts. Ik heb hem er dus bewust van gemaakt dat dit niet kon en hopelijk heeft hij hier lering uit getrokken.

Normaal gun ik mijzelf weinig de tijd om naar een film op de televisie te kijken. Maar van een vriendin moest ik gisteren bewust naar The Net kijken. Een film met Sandra Bullock. Had ook met ethiek te maken.

Het is wel grappig dat je nu steeds meer het woord bewust leest en hoort. Er is nu ook een Bewuzt verzekering zag ik in een reclame. Minder grappig vond ik een bericht in de krant. Stadsdeel Oost in Amsterdam stuurt zijn ambtenaren op pad met rolstoelen en geblindeerde zonnebrillen. Zo leren ze bewust hoe het is om met een beperking te leven. Kosten enkele duizenden euries.

Ik zou zeggen, ga een rondje lopen met iemand in de rolstoel. Luister en kijk mee en signaleer bewust. Schiet jij iets mee op en de rolstoeler heeft een leuk uitje. Of maak een wandeling met een blinde. En doe dit vooral op zaterdag en vrijwillig. Dit heet ook wel: bewust interesse tonen voor de situatie voor een ander. Stemmen winnen doe je niet alleen in verkiezingstijd op straat.

Misschien ook een idee voor Teeven om eens bewust een zaterdagochtend in een tentje te gaan zitten tussen de uitgeprocedeerde asielzoekers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MCYI

Please type the text above: