Tijdje lezen en kijken

Ik was de aflopen week even aan het nadenken over de leesminuten en kijkminuten. Er staan in het nu vaak leesminuten bij geschreven stukken en kijkminuten bij filmpjes, ook zo’n trend die aan het doorzetten is. Zelfs op boeken staat de gemiddelde leestijd soms aangegeven. Ga je dan mee met die waan of niet? Het kan natuurlijk handig zijn om te weten hoeveel tijd je kwijt bent aan het lezen van iets of aan het bekijken van iets en je kunt zo beter plannen. Het bracht mij gelijk bij de volgende vraag: is zoiets wel te plannen in het nu? Je moet jezelf dan bijna opsluiten op het toilet zonder prikkels van buitenaf. Zelfs bij het bekijken van een filmpje van tien minuten kan je telefoon gaan rinkelen. “Nee mam, nu even niet want ik zit een filmpje van tien minuten te bekijken en ik bel je over acht minuten terug want zolang duurt het filmpje nog.” De telefoon negeren kan natuurlijk ook, sterk in je schoenen staan want je hebt quality time. Dan zit je op de vijf minuten en dan gaat de deurbel. Weer een dilemma, open doen of toch maar niet? Stel dat het de pakketjesbezorger is die het kerstcadeau bij zich heeft? Ik moet anders weer naar het postagentschap om het pakje af te halen, kost ook weer tijd. Al met al kan een kijktijd van een filmpje in het nu dus uitlopen naar wel een half uur. Heeft het dan zin om er een kijktijd bij te zetten? Ik koop met het bekijken van een filmpje van tien minuten kennis, ontspanning en genieten. De tijd na het filmpje kost mij weer extra tijd als ik extra naar de postagentschap moet, de wachtrij die daar dan staat nog even buiten beschouwing gelaten. Geniet ik dan nog steeds? Wat zo’n kijktijd al niet kan veroorzaken.

En dan de leestijd, onbewust ga je er toch op letten. En wie heeft de gemiddelde leestijd bepaald? En waarom mag je niet meerdere boeken tegelijk open hebben en steeds uit een ander boek iets lezen? O nee, ik heb iemand eens horen roepen, eerst het een en dan het ander, is beter voor de concentratie… Ik lees heel erg snel. Als ik dan een boek uit heb in een uur en ook nog moeiteloos kan navertellen waar het over ging dan zie ik de leestijd. Ik weer diep ongelukkig want wat doe ik met die overige anderhalf uur? Wat is er mis met mij, lol? Moet je weer een ander boek nemen en dan eerst je eigen leessnelheid berekenen in een grafiek en die weer meenemen met de leestijd die op een nieuw boek staat en zo kun je in anderhalf uur tijd nog een boek lezen. Dat is pas plannen, lol. Laat iedereen toch lekker in zijn eigen tempo lezen en verban de leestijden. Dat ze zoiets op de scholen eens testen, terecht want het zegt misschien iets over de leerling. Ik bepaal in mijn vrije tijd en middelbare school leerling af toch zelf wel de leestijd? Je hebt van die mooie oude afbeeldingen en schilderijen van vroeger van een gezin om de tafel in de avond. De een aan het lezen, de ander aan het breien en weer een ander aan het aardappels schillen. De enige die toen nog aan de deur kon komen was een boer voor hulp omdat er een koe moest kalven. Je kon op zo’n avond vast je boek helemaal uitlezen, waanzinnig. In het nu moet je bewust alle prikkels verbannen, te lollig. Mocht iemand mij eens willen bereiken en ik reageer nergens op, lees en kijk quality time volgens eigen planning…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

csT8C

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>