2015 zorg – elijk – worden = + ?

De zorg blijft erg leuk om over te denken en te schrijven… Wij hebben recht op en de lange lijnen in de zorg. Iets houden is immers makkelijker dan iets opnieuw aanvragen. Als je bijvoorbeeld nu huishoudelijke thuishulp nodig hebt dan zou een telefoontje kunnen volstaan, huisbezoek door een ervaren zorgmedewerker die echt kijkt naar wat men nog wel zelf kan doen en het invullen van een formulier, korte lijnen en hoppa. En heb je het niet meer nodig dan zeg je het op en blijf je het niet houden omdat je angst hebt dat je het dan later niet meer gaat krijgen. Zo houden we met zijn allen de verspillingen niet in stand en worden mensen die het wel echt nodig hebben niet tekort gedaan. Korte lijnen en duidelijkheid zijn belangrijk voor blije zorgvragers. Als het goed is gaat het lab het ook rustiger krijgen. In de tijd van het kon niet op, mensen lieten om de haverklap hun bloed controleren. Je ziet nu dat er iets beter gekeken gaat worden naar de noodzaak en dat drie maandelijks bijvoorbeeld naar een half jaar gaat.

Inzage in de zorgrekeningen, wees je er bewust van dat je die rekeningen controleert en vraag om de bijbehorende codes! Soms kunnen er in de omschrijvingen van behandelingen en de bijbehorende codes hele kleine verschillen zitten en wordt het ene wel vergoed door de verzekering en het ander niet. Eigenlijk moet je voordat je bij de huisarts al naar binnen loopt met je klacht, de codes al op zak hebben van wat jouw verzekering wel vergoed. Schrijft je huisarts dan iets anders voor dan zeg je dat je dit niet kunt betalen, wees duidelijk. Eigenlijk gaat de arts net de markt worden, afdingen op je eigen zorg. Wat dat betreft zouden zorgbonnen een uitkomst zijn. Gewoon een gratis setje van je zorgverzekering per jaar. Een keer bloedprikken, een keer vullingen met twee voor de prijs van een, een keer doktersbezoek, een keer gratis uitleg in de apotheek enzovoorts. Dat snappen de mensen wel… de ellenlange voorwaarden en vergoedingen die willen ze niet eens snappen… eenvoud… Natuurlijk wel op naam en persoonsgebonden want anders komen ze weer op Marktplaats terecht, lol. Of zegelboekjes bij de supermarkt, heb je een boekje vol dan krijg je een foto bij de tandarts gratis. Als zorg toch over geld gaat dan kunnen we er best iets leuks van maken met zijn allen. Of een abonnement op een krant met als welkomstcadeau een gratis huidcontrole bij een huidarts. En wat te denken van de zorguitverkoop met 50% korting op medicijnen die bijna over datum zijn? En met tanken niet sparen voor dagjes uit, wel sparen voor een scootmobiel voor je oude dag, je kunt niet vroeg genoeg ver vooruit kijken. En ga vooral eerst naar de huisarts en niet naar de eerste hulp, je zou er een monopoly zorgspel van kunnen maken.

Niet alle veranderingen zijn slecht en de persoonlijke aandacht in de zorg van mens tot mens met tijd komt heus weer helemaal terug met de tijd. Het jaar 2015 gaat een pilot jaar voor de zorg worden en in 2016 kunnen we dan alles weer gaan bijstellen, zo houden of laten vallen. Afhankelijk van wie er dan aan de zorgtouwtjes trekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

tqnDx

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>