Het gaat echt niet goed…

Wel lachen, ik kreeg van een vriendin binnen: “het gaat echt niet goed in Nederland.” Ik dacht aan van alles en ik moest erg lachen om haar verhaal. Haar zoon een intelligente jongen die over twee dagen 16 jaar gaat worden en nu vakantie heeft gaat samen met zijn moeder naar de film toe. Naar de film Kingsman, gezellig. Nou ze kwamen er echt niet in, ze vroegen bij de kassa of hij 16 jaar was en hij moest zich legitimeren. Bij de security nog de discussie aangegaan en moeders kreeg het echt niet voor elkaar. Dan maar naar zijn 2e keus een 12+ film die helemaal nergens over ging. Regels zijn regels en als de bioscoop het wel had gedaan dan hadden zij kans gemaakt op gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de vierde categorie. Staat in de wet en de wet is de wet, lol. Gewoon zondag nog een keer proberen en opgelost. Kijken naar wat je wel hebt en kunt doen en nog meer lol. Ik begrijp wel wat zij bedoelde met “het gaat echt niet goed in Nederland” maar dat is een ander verhaal. Het is ook het verhaal van een generatie die in alle vrijheid zijn opgegroeid en nu zien dat alles aan het veranderen is, bewust van.

Kinderen en vakantie, ouders hebben het er druk mee. Ik was van de week bij een andere vriendin thuis en haar zoon liep voorbij met wat vrienden en moeder wilde weten uit welk land een van de vrienden afkomstig was, zijn roots, gewoon belangstellend. De zoon wist het niet en geïrriteerd kwam eruit: “hij is gewoon Nederlands.” Heerlijk zo’n reactie, geef mij tien van deze kinderen. Kinderen kijken zo anders naar de wereld soms dan volwassenen en je zou bijna hopen dat ze altijd kind konden blijven. Ook grappig dat slimme kinderen ook al door hebben dat je niet na het zwemmen in de kantine daar iets moet gaan eten, ga je de buurt in dan kun je veel meer kopen van het geld. Ook in de bioscoop was er door de kinderen al ontdekt dat het allemaal wel erg duur was daar en dus eigen drinken en snoep van thuis mee. Ik zie dit bewuste gedrag vaker bij kinderen die zelf werken voor hun geld en niet alles van paps of mams krijgen. Opvoeding en scholing zullen er ook wel aan bijdragen, denk ik zo.

De meeste van mijn vriendinnen met kinderen nemen vaak zelf eten en drinken mee op dagjes uit. En zij zien het als een luxe om dan eens een keer een ijsje te gaan halen of een lekkere koffie of frisdrank op een terras of in een restaurant te gaan halen. Ik had laatst in de trein ook mijn eigen thermoskan met koffie mee en broodjes. Het is niet goed voor de ondernemers, wel goed voor eigen portemonnee in tijden waarin alle kosten de pan uit vliegen, bewust van.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

fTmw6p

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>