Solide rots gezocht…

Er kwam gisterenavond een heel mooi muzieknummer in mijn hoofd op, Solid As A Rock van Ashford & Simpson. Je kunt met dit nummer alle kanten op zullen wij maar zeggen… Solide als een rots is ook liefde, als je de juiste liefde kunt vinden met elkaar. Een mooi nummer, zeker. Solide als een rots, waar kun je tegenwoordig buiten de liefde om nog iets vinden in deze wereld zo solide als een rots? De rotsen zijn letterlijk en figuurlijk een beetje aan het afbrokkelen en welke rotsen kunnen de branding doorstaan? Veel steentjes maken een grote rots, zo kun je het ook weer zien. Veel mensen zoeken naar die ene rots in de branding om zich daar wanhopig aan vast te klemmen. En denk je net die ene rots gevonden te hebben dan brokkelt ie weer af, het is allemaal te leuk. Er zijn echt wel solide rotsen en als je goed kijkt dan zie je ze overal en op die rotsen zal een verandering ontstaan. Eigenlijk zie je het ook met de volksverhuizingen op de wereld dit moment, iedereen is zoekende naar een nieuwe rots. En Griekenland is ook een denkbeeldige rots, de rots waar de euro’s vanaf spoelen de zee in. De Akropolis werd ook wel de heilige rots genoemd. De beschermgodin Athena had hier haar belangrijkste heiligdom. Rotsen in het nu en rotsen van vroeger. De goden en godinnen zijn alleen in het nu nog zoek of zoiets.

Solide als een rots was onze gezondheidszorg en beetje bij beetje brokkelt er steeds iets van deze rots af. Bij een ziekenhuis bij mij in de buurt gaan ze nog verder bezuinigen, een grote verandering. Je hoeft tegenwoordig bijna niets geleerd te hebben om iemand te mogen verzorgen. Een van mijn eigen familieleden is ook van de rots gevallen, het bed uit in het ziekenhuis. Met als resultaat een gecompliceerde breuk in de heup en met een operatie als gevolg… Ik spreek zelf de hoop uit dat de goede god waar zij zo in geloofde haar binnenkort uit deze hel op aarde weg komt halen. Hard? Nee, het beste mens is het spuugzat op deze wereld, bewust van. Dat je op een van je laatste pagina’s van je levensboek nog uit je bed mag vallen in een ziekenhuis is te triest. En ja, het doet mij heel erg veel verdriet, tranen, bewust van. Ik mag hopen dat de boel in het ziekenhuis geëvalueerd gaat worden om er in de toekomst van te leren en dat het niet onder een ziekenhuis verband terecht komt. Waar mensen werken maken mensen fouten en gebeuren er ongelukken, bewust van. Ik ken geen haat, wel verdriet en het enige wat ik aan alle mensen werkzaam in de zorg eens wil vragen… Evalueer en leer van fouten en ongelukken in de zorg. Wees je er bewust van dat er mensen in een bed liggen. Veranderingen en nieuwe rotsen bouwen in de zorg zijn niet erg, als de patiënten maar bovenop de rots blijven zitten, in het zicht. Als Venus, bij de Grieken bekend als Aphrodite haar armen weer aan haar beeld zou hebben dan zou zij met haar armen iedereen omarmen die zorg nodig zou hebben. Bewust van…