Juni kachelt door

Het was gisteren een ontzettende lollige dag, buikpijn van het lachen, heerlijk. Het ging over oorzaak en gevolg en stommiteiten. En hoe sneu kun je zelf zijn. Ik vertelde haar dat ik thuis een fles wijn wilde openmaken en dat ik de kurk er gewoon niet uit kon krijgen. Ik deed echt mijn uiterste best met zo’n goedkoop kurkentrekkertje en het ging dus niet. Ik kon het mooi vertellen met de nodige zelfspot en wij lagen dubbel. Toch fijn dat je dan een vriendin hebt die haar kurkentrekker aan je uitleent na eerst zelf even gecontroleerd te hebben of haar flessen wijn tot dinsdag open waren en weer pret. Oorzaak en gevolg en weer pret. Voortaan even opletten of de flessen een draaidop hebben en anders haar kurkentrekker weer lenen, vooruitdenken…  En als je iets niet open krijgt of het is er niet dan neem je iets anders, zo werkt het met drankjes. Hebben flessen tonic eigenlijk een draaidop of heb je daar een flesopener voor nodig? Vooruitdenken en weer pret.

Afijn, kleding voor bootvluchtelingen in Griekenland is niet nodig volgens de laatste berichten en je kunt er prima op vakantie, het is er erg warm. Tot mijn stomme verbazing hebben heel veel mensen hier de kachel weer aan, krak krak, het is eind juni… doe een extra vest aan… Er zitten bij mij wat vogels met kleintjes en die moeders klagen ook steen en been tegen mij. De kleintjes zijn bijna groot genoeg om uit te vliegen maar ze vinden het zo koud. Ik liet de moeder even de route naar Griekenland zien, alvast bewust gemaakt voor volgend jaar. Alles is aan het veranderen en als vogel moet je daar in mee, moeten wij mensen ook en willen is een ander woord. De mensen trekken nu ook de wereld over en dus doe daar als vogel aan mee, hoppa. Dat je aan een vogel moet gaan uitleggen wat een trektocht is, diep triest.

Er blijven veel mensen in Nederland en zij gaan niet op vakantie. Ik spreek mensen die al jaren niet op vakantie zijn geweest, kunnen het gewoon niet betalen. Is zoiets erg? Vroeger gingen mensen bijna nooit op vakantie en de tijd dat de palmbomen tot hoog in de lucht wuifden is voor veel mensen over. Als iemand aan mij vraagt of ik nog wegga dan zeg ik nu altijd, “ik heb toch weekend?” Af en toe een dagje extra vrij en prima toch? Nederland is zoooo leuk. Ik zie zelf het probleem niet zo… Goed gezelschap, glas wijn, glas tonic en klaar of iets anders als je de fles niet kunt openen…