Je doet het nooit goed…

Leerlingen mogen in het nu de juf of meester beoordelen. Ik sprak met wat mensen en die kregen vroeger met een stokje of een liniaal een tik op de vingers als ze zich als leerling niet gedroegen in de klas. De verlichting van de pijn in het onderwijs, daar zal ik het maar op houden en pret. Ik sprak onlangs met een kind en zij was te stil geweest in de klas, volgens de juf. Waarop ik dacht, ze is intelligent en ja af en toe stil, zo is zij. Afijn, het kind kreeg de opdracht om meer aanwezig te zijn in de klas. En dus pret maken en dingen doen die eigenlijk niets voor haar waren, maar ach de juf wilde het zo graag. Zij kreeg nu te horen dat ze te druk was in de klas. En het kind tegen mij: “Je doet het dus eigenlijk nooit goed hè Ing?” Voor de zekerheid nog een keer de zin, dat ie maar mag blijven hangen… “Je doet het dus eigenlijk nooit goed hè Ing?” Een kind, zich al heel jong bewust van dat zij zich moet gedragen zoals de juf het wil. Het kind was gewoon zichzelf het eerste schooljaar en het tweede schooljaar niet meer omdat een juf daar problemen mee had. En wat zegt Ing dan tegen het kind? “Gewoon jezelf blijven hoor.” Met de hoop dat de mensen om haar heen haar leren wat respect en liefde is en dat zij gewoon zichzelf mag ontwikkelen en blijven. Gek dat kinderen in de knoei komen tegenwoordig, nee ik vind het niet zo gek… De wereld zou een stuk minder ingewikkeld zijn als iedereen gewoon zichzelf mag zijn en wat normen en waarden erbij krijgt en hoppa klaar. Toch die ouderwetse liniaal weer uit de kast halen voor de juffen en meesters en misschien wat stokjes voor de ouders…en bewuste pret. Ik kom zelfs al wijsneuzen tegen die zeggen: “ik moet leren, werken en dan ga ik dood.” Kinderen in het nu… Ik begrijp de meeste kinderen heel erg goed en waarom ze zo denken.

Het is weekend en dan moet je de boel niet zo serieus nemen allemaal. Ik was gisteren bij twee lieve oude mensen die op hoge leeftijd de liefde nog bij elkaar hebben gevonden. De wijsheid van 90+ kun je nog veel van leren af en toe. Ik had gisteren een bejaarden dag ingelast en gelukkig ging het hen allen goed. Ik vernam van mijn familie dat mijn eigen bejaarde tante vroeg om een pil om dood te gaan. Ze gaan het arme mens weer verhuizen naar een ander verzorgingshuis nadat ze uit bed gevallen was in het ziekenhuis. Ze wil niet meer en als ik haar zo zie dan wil je zelf ook niet heel oud worden, wat een drama. Wat is nog menselijk? Een ander iemand had over winkelmandjes en winkelwagentjes die mensen vanuit de supermarkt mee naar huis nemen. Kan toch niet, wagentje of mandje is van de supermarkt. Ik snap dan niet waarom je ze niet chipt en er een programmaatje voor schrijft. Iemand van de supermarkt kan ze dan zo weer ophalen. Het probleem ligt natuurlijk bij dat de mensen zich niet bewust zijn van dat een mandje en wagentje bij de winkel horen…oorzaak en gevolg. Zwerfmandjes, zwerfwagentjes, alles en iedereen is aan het zwerven op de wereld en zo zwerf ik de zondag ook maar weer door…