BVD/AIVD en meer in Wormerveer

Woensdag ben ik op stap geweest met Roel van Duijn. Op uitnodiging van politieke vereniging ROSA mocht hij een lezing geven over zijn boek met de titel ‘diepvriesfiguur’.

Roel van Duijn heeft tot 2008 in de politiek gezeten. Vooral bekend van Provo en de Kabouterbeweging. Hij was wethouder van de PPR. Hij is ook schrijver en publicist.

Nu vandaag de dag wordt hij veel gevraagd om lezingen te houden over zijn “witte fietsen plan”. Grappig is dat veel van zijn ideeën van vroeger zich weer herhalen in deze tijd. Bijvoorbeeld ook de biologische producten, het gezond leven.

Rosa is een kritische Zaanse partij en heeft twee zetels in de gemeenteraad van Zaanstad. In de gemeenteraad van Zaanstad is ROSA de bekende luis in de pels. Een mooie partij die het wat mij betreft ook landelijk goed zou doen.

Na eerst een privé piano concert van Chopin te hebben gehad bij Roel thuis, reden wij naar Wormerveer. Schaken doe ik niet meer aan. Daar hebben we een hapje gegeten en iemand anders nog opgehaald. Ik heb weer eens aangetoond dat mijn rijkunsten subliem zijn. Iedereen voelt zich veilig bij mij in de auto, hoe is het mogelijk. Het is jammer dat we onze dag niet gefilmd hebben, we hadden er zo een prijs mee kunnen winnen. Maar wie weet zijn we wel gefilmd, zonder dat we het wisten, net als vroeger, door de AIVD? Je moet de geschiedenis kennen om deze laatste opmerking te begrijpen.

Alleraardigste mensen in Wormerveer en de boel was goed voor elkaar. Mooie zaal en toch nog aardig wat mensen. De lezing van Roel ging over zijn boek en daar kun je alles al over lezen bij mijn boekrecensies.

Mooi was ook dat er overal in de zaal opgevraagde BVD/AIVD documenten hingen van de jaren 1960-1980. Over mensen uit Zaanstad en omgeving, die in die tijd geobserveerd zijn. Zoals Rob Stolk. Heel veel namen uit de documenten zijn onzichtbaar gemaakt door de AIVD. Iemand wil toch de puzzel compleet maken en zoekt nu de namen erbij die ontbreken, die dus niet gegeven worden. En zo zijn er meerdere mensen bewust bezig om puzzels compleet te maken. Morgen schrijf ik daar nog wat over.

Na de lezing, ging de discussie ook over de rol van de AIVD. De AIVD moet de komende jaren 70 miljoen euro inleveren, een derde van het totale budget. Er is eigenlijk amper toezicht op wat zij doen. Vooral als steeds de kabinetten weer vallen. Iemand heeft zich dan net ingelezen in alles wat er speelt en dan komt er weer iemand anders. De AIVD is een bedrijf op zich maar wie controleert hen goed?

In het verleden deden de BVD infiltranten net zo hard mee met ramen ingooien en actie voeren. Je kunt je afvragen hoever je moet en mag gaan als infiltrant. Voor de meeste mensen hoeft de AIVD niet te verdwijnen maar moet het wel inzichtelijker worden waar ze mee bezig zijn. Zo is in het verleden jaren een school geobserveerd omdat er een communistische leraar op zat. Je kunt je afvragen of dat niet te ver gaat. Ook hier valt ontzettend veel over te schrijven en hebben de dingen ook weer meerdere kanten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tkic

Please type the text above: