Help, hoe bereik je de mensen?

Gisterenavond ben ik naar FD/BNR Newsroom geweest in Dauphine in Amsterdam. Een radio-uitzending over de huizenmarkt en de politiek. Na eerst even de verlichte kunst bij het Waterloopplein bekeken te hebben en een Surinaams hapje eten naar binnen gewerkt te hebben, gingen wij erheen.

Het was heel leerzaam. Er waren allemaal mannelijke sprekers, grrrr. En de vrouwen in de zaal waren ook veruit in de minderheid. Ligt dat nu aan de vrouwen? Interessante vraag. Worden wij als vrouwen geacht te gaan winkelen en het huishouden te doen? Ik ben er nog niet helemaal uit. Het zou juist eens zo verrassend zijn, in mijn beleving, om eens de mening van vrouwen te horen. Zij kunnen wel eens verrassend uit de hoek komen.

Kees de Kort was er ook en ik wist niet dat hij bewust in een huurhuis woont. Hij kan af en toe lekker van leer trekken. Er was trouwens een persoon in de zaal die zelf een plan had gemaakt, een oplossing had bedacht, geweldig. (Woningplan) Vanuit de zaal kon iedereen vragen stellen. De eind conclusie voor mij, na al het geleuter, was eigenlijk dat de politiek en de gewone mensen op straat heel ver weg staan van elkaar. Hoe bereik je de mensen?

Na afloop ben ik een praatje gaan maken met Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor D66. Ik sprak tegenover hem mijn zorgen uit, dat de politiek de mensen op straat niet meer bereikt. Mijn idee zou zijn om in elk journaal van 18.30 of 20.00, dagelijks 10 minuten in te ruimen voor een politiek praatje in Jip en Janneke taal. Dus de mensen vertellen wat er speelt en waar ze mee bezig zijn. En dan het liefst door een gewoon persoon. Mensen kijken amper al televisie, maar als ze kijken dan is het naar het journaal. We namen wat programma’s door, maar ook hier kijken hooguit een miljoen mensen naar. Te weinig dus. Ik sprak mijn zorgen uit dat je beter een volksopstand kunt voorkomen dan veroorzaken. Hij was het wel met mij eens en ook dat het bewust worden van vanuit de mensen zelf moet gaan komen. Voorlopig ga ik dus maar lekker door met mijn werk, bewust worden van. Beter iets dan niets, misschien dat iemand het leest.

Ik vraag mij ook af hoeveel mensen weer naar zo’n radio- uitzending luisteren. Zullen er ook niet veel zijn. Iedereen in Nederland is op maandagavond druk met sporten en andere dingen. Ook is het een oud gegeven dat het grootste gedeelte van Nederland zich niet interesseert in de politiek, altijd zo geweest. Tot het slechter gaat zoals nu, maar dan snappen ze er weer geen hout van door de onduidelijkheid. Toch mag je de stem van je eigen volk nooit overslaan. Ondanks de EU, zijn en blijven wij Nederlanders. Het EU gevoel is voor de meeste mensen niet of nauwelijks aanwezig.

Er was ook een journaliste die altijd bij de EU wacht tot “onze leiders” naar buiten komen. Na haar verhaal begrijp ik ook weer beter hoe moeilijk het is, om er echt achter te komen wat er is besproken achter de gesloten deuren. En als ze naar buiten komen dan verschillen de verhalen nogal. Ook hier is er dus beperkt toezicht. Beetje jammer, maar waar.

Nou, ik ben mij weer van een hoop bewust geworden en ik blijf positief dat we er samen met zijn allen wel gaan uitkomen. Zo niet, dan ga ik vredelievend ten strijde.

En mijn bewuste advies blijft ook na deze avond: eerst je oude huis verkopen en dan nieuw kopen, wat eigen geld sparen en kopen als de markt op zijn laagst is. (Ik verwacht over drie jaar.) En voor de mensen die een huurwoning willen, er is hoop, er worden goede plannen gemaakt. Ze moeten ze alleen nog bewust gaan uitvoeren.

En waar je ook woont en wat je situatie ook is, wees bewust blij met je huis en met elkaar. Blijdschap kan niemand je afnemen. En denk ook eens aan alle mensen in andere landen die geen dak boven hun hoofd hebben. Dan ben je bewust nog blijer………….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

f7U7H

Please type the text above: