Adempauze

Ik was wat dingen aan het opruimen en ik zat zo bij het uitzoeken van wat dingen opeens met de kieslijst voor de verkiezing van de leden van de Tweede kamer der Staten-Generaal van 15 mei 2002 in mijn handen. Ik was waarschijnlijk onbewust toen al met de politiek bezig. Ik weet nog goed waarom ik hem toen bewaarde, lijst 15 met op nummer 1 Pim Fortuyn. Ik weet nog heel erg goed dat ik de dag na de moord op hem naar mijn werk toe ging en het was rustig op de weg. Ik kon niet plaatsen waarom maar gevoelsmatig was er voor mij toen een deuk in Nederland gekomen. Ik kwam op mijn werk en het was gelijk druk en het vreemde was dat niemand het erover had en alles gewoon doorging. Logisch gezien had het hele gebeuren toen een ontzettende indruk op mij gemaakt. Als en als en als hij er nu nog was geweest, ik kan daar zelf weinig mee. Het zijn wel gebeurtenissen die de geschiedenis van ons land anders hebben gemaakt. En nu 14 jaar later rent de dader alweer vrij rond, toch wel raar na een van de grootste politieke moorden. In het nu zitten we met een Geert die al jaren met strenge beveiliging in de rondte loopt en eigenlijk is er na Pim wat dat betreft nog weinig verandert. Het is nog steeds niet zo dat je alles kan en mag roepen in Nederland en andere landen. Het juk van de vorige oorlogen en het nooit meer hangt nog steeds als een zwaard boven onze hoofden. Als de dood dat er weer iemand zoals Hitler gaat opstaan… Je leest er nu ook weer veel over, links tegen rechts en iedereen heeft een mening. Een adempauze, ik hoor het in mijn omgeving en ik hoor het mijzelf ook af en toe zeggen. Ik hoorde het gisteren in Duitsland over de vluchtelingen, een adempauze zou wel even gewenst zijn. Gewoon dat alles even weer rustig zou zijn en dat mensen zich zouden kunnen bezinnen op wat te doen. Je kunt in je eigen leven wel even een pauze houden, ik doe het vaak en als je dan weer uit je pauze komt dan draai je weer mee in de ademloze wereld. Uitgeputte mensen op een ademloze wereld, bedacht ik nog even. Veel mensen zijn uitgeput, de aardbol is uitgeput, lekker bezig samen toch? Wie gaan de boel weer van zuivere zuurstof voorzien? O en die lijst, ik bewaar hem toch nog maar even.