Nee is een feit…

Het was gisteren de dag van het referendum en ik had er veel plezier om. Petje af voor alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt om dit referendum te organiseren! Ik had zelf ook een plus en een min lijstje en ja er waren redenen om voor te zijn en redenen om tegen te zijn. Ik vind het mooie van een referendum dat het de dialoog op gang brengt. Een referendum zegt ook iets over het politieke stelsel, denk ik. Als de politiek naar de mensen luistert en mensen het idee hebben dat ze er toe doen dan heb je geen referendum nodig. De nee was eigenlijk een boodschap voor de politiek in Nederland, denk ik. En hoever de EU van de mensen nog afstaat daar hoef je alleen de straat maar voor op te gaan en naar de mensen te luisteren. Ik heb het al vaker geschreven, als alle landen nou eerst in eigen land de boel eens op orde gaan brengen. O ja en de nabestaanden van de MH17 willen nu ook wel eens weten hoe of wat, de waarheid. Ik ken iemand die alleen daarom al nee stemde. Oma vroeg ook nog of ze nou het rondje of het vakje rood moest maken en pret. Ondanks het referendum kunnen we nu misschien weer over tot de orde van de dag en het hebben over de immigratie, het asielvraagstuk, zorg, Voedselbanken, veiligheid, misdaad, aangiftes die niet opgenomen worden, de hardheid in de maatschappij, werkeloosheid, economie en nog honderd andere dingen die in eigen land voor verbetering vatbaar zijn of anders kunnen… De Panama Papers waren ook wel grappig maar niet nieuw. Iemand zei mij laatst dat Nederland financieel op is, dat je er niets meer uit te halen is, ondernemersklimaat -10, tja. Zelfs wat burgers met spaargeld of uitkeringen sluizen het door naar het buitenland of mensen die in het buitenland wonen ontvangen uitkeringen vanuit Nederland. Het kan en het mag allemaal en ik denk wel eens na over hoelang het zal duren voordat Nederland op en leeg zal zal zijn. Eerlijk delen is niets mis mee, een land leeg plunderen wel. En om onze eigen economie draaiende te houden is er wel een ronddraaiende binnenlandse geldstroom nodig en pret. En neem daar de mensen nog bij die niet veel meer uitgeven en spullen en diensten uitwisselen en er ontstaat een andere nieuwe andere economie. Ik vind het mooie ook weer de dialoog die de Panama Papers op gang brengen. Wat kan wel en wat kan niet en het is een utopie om te denken dat als Nederland het braafste landje gaat worden dat alle andere landen zullen volgen. Ja, veel dingen gaan anders worden, bewust van.