Zelfcorrectie…

Lekker doen wat leuk is… Ik was naar een avondje met Bastiaan Rijpkema geweest over de weerbare democratie. Een goed begin van mijn weekend en heerlijk in de zon met boek na boek nog even nagedacht over wat hij allemaal vertelde deze avond. Ik luister naar veel mensen en ik word er niet stommer van en het is leuk. Het mooiste woord van de avond was zelfcorrectie. In het kader van het afschaffen van het referendum in ons land een mooi woord. Waardoor komt er een referendum, dacht ik? Omdat de oppositie zijn werk niet goed doet? Omdat mensen van buiten de politiek denken dat iets anders en beter kan? Hetzelfde voor alle petities. Zelfcorrectie, als de politiek of andere bestuurders het niet doen dan doen andere mensen het wel. Ik doe soms stom en als ik stom doe dan corrigeer ik mijzelf of ik doe het niet en val of blijf lekker stom doen of een ander corrigeert mij. Meestal corrigeert alles zich wel, dacht ik. Of het nou over de aardbol gaat, cijfers of weet ik veel wat, de correctie komt altijd. Bij het afschaffen van het referendum verdwijnt ook het inlegvel, o nee we hebben nog de democratische petities. Ik weet niet waarom, ik moest deze avond aan de gaswinning in Groningen denken. Misschien omdat het over Catalonië ging? Stel dat de mensen in Groningen zich lang geleden hadden afgescheiden van Nederland en het gas allemaal voor zichzelf hadden gehouden? Ze verkochten het aan Nederland en waren rijk, met allemaal een tweede huis in Nederland voor als de huizen zo uit elkaar zouden scheuren dat leven daar niet meer mogelijk was… Nee, zij deelden het gas met de rest van Nederland, heel lief. Je zou dan wel enige dankbaarheid van de rest van het land verwachten als mensen daar door de gaswinning in de ellende komen. Kortom ik was in de zon bezig met het vraagstuk of Groningen zich indertijd niet beter had kunnen afscheiden van Nederland. Het is goed dat er niet veel van zulke avonden zijn, ik ga er nog meer van nadenken…   

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

37LU

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>