Vraag, waar is De Waag?

We werden wakker in de nevel aan zee. Het was een prachtig schouwspel om naar de loodsenwisselingen te kijken bij de schepen. Ik werd mij bewust van de ontzettende omvang van het vervoer over zee. Wij genoten van de boten… In de heule wereld moeten de grote schepen binnenkort minder uitstoot gaan geven om de aardbol en mensheid te gaan redden… Wij gingen na het ontbijt weer met de benenwagen naar de boulevard en langs het strand. Ja, ik voelde mij echt thuis in Vlissingen en met pijn in mijn hart naderde het afscheid. Een laatste wandeling langs de boulevard en het strand en wij liepen door het stille stadje met de winkels dicht naar een terras. De watertaxi bracht ons later naar het station met de klok op de gevel die vijf minuten achter liep… en dus trein gemist en pret. Ik vond het jammer om weg te gaan, echt waar, een mooi stadje. De trein bracht ons naar Leiden en wat een verschil met Vlissingen. Zoek tussen alle marktkraampjes en alle terrassen en alle mensen en alle fietsen De Waag… De Hartebrugkerk en de Hooglandsekerk waren prachtig, dromen was er niet bij want overal fietsers. Ik wilde iets in een prullenbak gooien en ik moest eerst door fietsen heen ploegen om bij een prullenbak te komen, erg gelachen. De Koornbrug was nog net vrij en we vonden een brug waar we er mooi uitzicht op hadden. De meeste winkels waren open in Leiden en het was een gezellige boel, zeker. Je ergens met een jantje -van -leiden vanaf maken. Met andere woorden, we gaan er nog wel eens heen als het iets rustiger is in Leiden. We gingen met de trein weer richting Amsterdam. Er was nog bijna een veldslag in onze treincoupé. Het meisje koos eieren voor haar geld en kwam naast ons zitten en ik vroeg haar of zij het meende dat als zij had doorgezet dat de man was gaan schreeuwen, jullie buitenlanders…aldus haar eigen woorden… Er ontstond een leuk gesprek en het is bijzonder triest dat iemand die hier geboren is, angstig is voor de iedereen over een kam scheren kam. Als je zo door het land reist en in gesprek gaat met mensen dan hoor en zie je de onderliggende problemen pas echt. Je bent nooit te oud om te leren van dingen in een leuk en gezellig verjaardagsweekend.