Zilvervloot en Pietje Hein is allang dood…

Ik was het afgelopen weekend weer op reis en de reis ging naar Zuid-Holland. Ik zat in de trein naast een alleraardigste oudere vrouw. Oma op leeftijd op reis en ik vind zoiets altijd heel erg knap. Wij waren het eens dat de verschillende maatschappijen het reizen er niet makkelijker op maken, hier inchecken en daar weer uitchecken. Zij vertelde over de reisjes en de senioren korting. Het was grappig dat haar overleden man vroeger een tunnel had ontworpen en er toen geen geld meer was en het tunnelplan in de ijskast werd gezet. Zij kijkt dan ook vol verbazing waar nu het geld allemaal vandaan komt en dat tekorten niet meer lijken te bestaan. Wijze ouderen zijn er genoeg en pret. Mijn eindpunt was Delft met een prachtig nieuw station. Ik ging op naar de Oude Kerk. De kerk stond in de steigers, zucht wat een droevig gezicht. Ik vond de entreeprijs niet duur, totaal vijf euro voor de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. De Oude Kerk was mooi van binnen en het grafmonument van Piet Hein was prachtig. Het liedje van de Zilvervloot en heel wat mensen zouden best iets van muntjes of briefjes van een Zilvervloot kunnen gebruiken in het dagelijkse leven. Tja, Piet Hein is niet meer. Er was nog een tentoonstelling en daar hing een mooi doek met een levensboom erop. En verder genoten van de glas-in-lood ramen, verhalen in glas. Ik ging na de Oude kerk naar de overkant naar de tuin bij het Prinsenhof. Het beeld van Willem de Zwijger in de prachtige tuin en ik heb nog even een rondje om het gebouw heen gedaan. Willem van Oranje werd in de Prinsenhof vermoord door Baltasar Gerards destijds. Na een loopje door het mooie oude centrum op naar de Nieuwe Kerk. Ik vond deze kerk niet zo mooi, op de glas-in-lood ramen na. Ik had geen enkele behoefte aan het beklimmen van torens dit weekend na de Peperbus in Zwolle van vorig weekend. Ik zat op een bankje aan het water in Delft de dag nog even te overdenken en aan alle consumerende mensen te denken overal in Delft en de rust bij en in de kerken. Dag leuk Delfts blauw , op naar Rotterdam en gauw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

ZMgD

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>