Sisi en dromen…

We gingen deze dag in Boedapest de heuvel op. Het was warm en dan is er niets leukers dan met een soort van golfkarretje omhoog de berg op gereden te worden. En dan toch wel het hoogtepunt van deze vakantie, het kerkje van Sisi. In de Matthiaskerk werden op 8 juni 1867 keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth (Sisi) tot koning en koningin van Hongarije gekroond. In deze kerk eerst maar eens twee kaarsjes opgestoken voor een reis per trein naar huis zonder vertraging en pret. Deze kerk was werkelijk waar een sprookje. In een restaurantje uit de drukte even een bakkie koffie gedronken en een broodje gegeten. Ik vroeg aan de jongen van de bediening waarom de Hongaren niet lachen. Is het leven zo slecht? Nee, het leven was goed en zo zijn wij nou eenmaal, aldus de jongeman. Hij vond het een goede vraag en pret. Misschien te weinig zonlicht in deze regio? We wilden bijna de iklaatHongarijelachen app lanceren… We gingen na het eten op het Vissersbastion met de torentjes en ik heb daar in alle rust zitten dromen bij het mooie uitzicht over Boedapest. Ik vond het net het kasteel van Doornroosje. Na een gesprek met een man bij een kerk, richting het Burchtpaleis gelopen. De Burcht omgeving was in de opknap en wij genoten daar nog even van het uitzicht en toen met de golfkar weer naar beneden. Mijn reismattie was net voor de val van de Berlijnse Muur in Hongarije geweest en zij kon dan ook vertellen over vroeger en nu, zij zag de verschillen. Tijdens haar eerdere bezoek waren alle gebouwen nog grauw en zij zag nu hoe de meeste gebouwen gerenoveerd waren. Bij wat gebouwen in de stad waren ze nog aan het renoveren maar de belangrijkste bezoekerstrekkers waren nu af. Zij werd tijdens haar eerdere bezoek aan Hongarije uitgemaakt voor kapitalist, bizar. Boedapest heeft echt een inhaalslag gemaakt. En toch als je in de trein uit het raam keek dan mag de rest van het land ook nog wel die inhaalslag hebben, dacht ik. Het was heel goed te merken dat het land op een kruispunt staat en welke weg gaat Hongarije op? De tijd zal het leren. Afijn, chips en drankje en de stad doorgelopen en ergens in de avond een broodje hamburger gegeten. Het was leuk om in de avond alle ruïnekroegen en biertuinen achter de gevels te bekijken, echt iets bijzonders. Er zijn veel jongeren in Boedapest en zij weten het behoorlijk gezellig te maken, bewust geworden van.

Foto nieuwe stijl 2018: het prachtige oude Sisi kerkje met de privacy gezichten van de mensen….

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

WM6kjL

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>