Vrolijkheid en kleuren

Gisteren had ik het over het ziekenhuis. Over de zorg valt ontzettend veel te vertellen en te klagen. Toch hebben wij het niet heel slecht hier in Nederland. Ik sprak met een Surinaamse man, die ook de hele ochtend in het ziekenhuis had doorgebracht. Hij vertelde mij dat je hier in Nederland alles kunt vragen aan de artsen en verpleging. En ze sturen je door als het nodig is en ze onderzoeken alles. Zijn ervaring in Suriname was totaal anders. “Als je daar iets aan een arts vraagt dan voelt hij/zij zich aangevallen.” Hij was super tevreden over “onze” zorg. Het kan altijd erger en slechter dus.

Gisteren was ik in Villa Arena in Amsterdam. De megawoonmall staat te koop voor miljoenen euro’s. Winkel in en winkel uit, was er een ding dat opviel. Alles van hetzelfde. Saaie kleuren en saaie meubelen. Een keukenboer had wel keukens staan in vrolijke tinten en daar kwam ik even bij. Ook de ArtFusion Galerie was mooi om te bekijken, kunst om te kopen of om te huren. En dan was er nog een winkel die wat afweek met de meubelcollectie, maar dat was het dan ook wel. Om het eigenlijke verhaal te horen, ben ik eens in gesprek gegaan. In tijden van crisis wil 90% van de bevolking neutrale en veilige kleuren. Voor mij sombere kleuren dus. De persoon met wie ik sprak zei: “we hebben een prachtig winkelcentrum en wij als winkeliers maken het heel gezellig, maar dat lees je nergens.” “Er rijdt een treintje door het winkelcentrum, je kunt gezellig koffie drinken, mensen zien de mooie dingen niet meer.” “Juist vrolijkheid en positiviteit, zijn de oplossingen om uit de crisis te komen.”

Ik ben het er wel mee eens. Als ik ondernemer was, dan zou ik wat diversiteit aanbrengen in de winkels daar en vooral kleur! Haal eens wat oude ambachten van stal en zet die in de leegstaande panden neer. Een Marqt supermarkt zou het daar ook goed doen. Een lampenzaak met zelfgemaakte lampen? Het kan toch niet zo moeilijk zijn? Maar ja, ik hoor bij die 10% en dan ben ik ver in de minderheid.

Bij deze, een oproep aan alle kunstenaars en ontwerpers: vrolijke kleuren en duurzaam! Formica mag wat mij betreft ook wel weer eens in meubelen verwerkt worden. En maak dan de prijzen ook lager voor alles, zodat je doelgroep ruimer wordt.

Voorlopig ben ik aangewezen op mijn eigen creativiteit met de zaag en kwast.

Bij het verlaten van het complex hoorde ik nog een vrouw tegen haar man of vriend zeggen:”als we die meubelen kopen, dan kunnen we niet op wintersport.” Schitterende opmerking! Bewust nadenken over waar je het geld aan uitgeeft. Je kunt het maar een keer uitgeven!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2YLY

Please type the text above: