Woord van 2019, kneus…

Het schijnt er allemaal bij te horen in december, woord van het jaar, persoon van het jaar en nog heel veel dingen en mensen van het jaar. De kunst van Banksy met de rendieren op de muur staat bij mij toch wel heel erg hoog in mijn eigen top Inkie. Ik zie mijzelf al dakloos liggen op het bankje en dan dromen van een paar rendieren die mij weghalen en mij naar een warm huisje brengen met een kop warme soep en een warmtepomp. Ja, ik wilde haardvuur schrijven maar daar is iets mee tegenwoordig en pret. Misschien kan deze kunstenaar ook een keer een kunstwerk in Nederland maken? Er zijn hier heel erg veel daklozen en het worden er steeds meer, en nog meer als de woningen volgend jaar voorjaar weer leeg moeten voor de recreanten en toeristen, bewust geworden van… Het woord van het jaar is voor mij en mensen in mijn omgeving niet zo moeilijk, een oud woord doet het weer prima in het nu en wij hebben onze eigen kneuzenwereld gecreëerd. Het woord dekt de lading voor alles en boos worden is overbodig. En met enige zelfspot, als ik iets doms doe dan ben ik zelf ook een kneuzin. Voorbeeld? Nou oké dan. Er was een brief bij de post. Logo tulp op de envelop en Amsterdam UMC. Ze hadden hem naar een adres gestuurd waar ik al jaren niet meer woon en pret. Het was dus al een wonder dat de brief nu bij mij op de mat lag… Op het briefpapier de afzender bovenaan, Vumc. Huh??? Op de envelop stond Amsterdam UMC? En verder kwam de brief van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie. Ze willen voor een wetenschappelijk onderzoek Endometriose en operatie darm mijn medische gegevens inzien. Indien ik zelf geen bezwaar maak binnen 4 weken dan gaat het inzien gebeuren. Ik zal nu even opschrijven waarom ik wel bezwaar maak. Brief en envelop afzender komen niet overeen. Aanhef onpersoonlijk, geachte heer/mevrouw. Post naar verkeerde adres gestuurd, ernstig want ik moet immers binnen vier weken reageren voor bezwaar. Geen handtekening onder de brief. Geen uitleg wie het onderzoek gaat betalen. Geen uitleg over hoe ik als deelnemer de onderzoeksresultaten in mijn bezit kan krijgen. En de omgekeerde wereld, ik moet bezwaar maken tegen iets. Nee, zij dienen mij te vragen of ik mee wil doen! En buiten al deze dingen is er nog een ding en dat gaat eigenlijk over het menselijke ding, misschien voor mij het belangrijkste ding. Ik heb destijds na operaties aangeven dat ik het niet vond kunnen dat Endometriose patiënten op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie liggen of op de polikliniek zitten. Ik heb tijdens mijn verblijven in ziekenhuizen veel mensen erover gesproken en er zijn meldingen van gemaakt. Ik kon het zelf goed relativeren allemaal maar als je zelf geen kinderen kan krijgen door Endometriose en je ligt in een ziekenhuis op een afdeling Verloskunde en Gynaecologie dan klopt er echt iets niet. Ik hoorde in een ziekenhuis het gehuil van een baby die ter wereld kwam verderop. Later in het toen nog VU medisch centrum hadden ze het beter geregeld met een aparte afdeling op de polikliniek voor Endometriose patiënten. Kortom, als ik een brief ontvang afkomstig van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie in plaats van de afdeling Endometriose dan is er dus gewoon niets gedaan al die tijd voor Endometriose patiënten. Ik zou er vroeger boos om geworden zijn allemaal, nu volstaat een brief retour op de post en bij het loslaten van de brief in de brievenbus het woord kneuzen uit mijn mond laten rollen en hop weer verder. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te geven waarom voor mij en mensen om mij heen het woord kneus met de leukste vervoegingen het woord van 2019 is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

UPE51

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>