De anderhalve meter planeet…

Ik heb de afgelopen dagen de boel weer een beetje opgestart buitenshuis door een op een afspraken buiten de deur zonder handen schudden en echte knuffels. De nodige wandelingen en fietstochten gemaakt en meningen en verhalen vernomen van mensen. Iedereen had zijn eigen corona verhaal. En zo was het het vandaag de hoogste tijd om sinds bijna twee maanden, mijn huis op de veengrond even te verruilen voor het huis op de zandgrond van mijn vriend. Grote borden met kom niet, blijf thuis en parkeerplaatsen dicht, het ontmoedigingsbeleid en pret. Ik tufte door en de boel werd bij het binnendoor rijden steeds vreemder. De wegen naar het strand afgesloten met handhavers erbij en overal, echt overal rood wit afzetlint, alsof ik op een andere planeet was en pret. De anderhalve meter planeet misschien? De bloemenvelden hadden nog wel wat kleur. En waar voorheen de gezelligheid was daar nu lege parkeerterreinen en een verlaten boulevard. Welkom thuis bij mij, aldus mijn vriend en pret. De grote gevolgen van de anderhalve meter zijn bijna nergens zichtbaarder dan in een woonplaats die het van het toerisme moet hebben. De stilte van de winter nu in het voorjaar, echt bizar. Koop lokaal op borden in de winkelstraat. Een ramp voor alle bars-restaurants, alle terrassen en alle strandtenten. Er zijn er die nu bezorgen en waar mensen iets kunnen afhalen, redden wat er nog te redden valt.  De winkeliers, middenstanders hebben het ook moeilijk, laat staan de kapperszaken die nog niet open mogen. Hoe een anderhalve meter afstand houden ook in de weg kan zitten, bewust van… De ijscoman en de viskraam waren nog de enige normale dingen. En wat te denken van de hotels, bed en ontbijt verblijven, appartementen verhuur, wat een omzetverlies. Het domino-effect kwam ook vaak langs de afgelopen dagen. Heb je een zaak en een paar van de vaste klanten vallen om dan heb je zelf ook omzetverlies, je gaat mee in het domino-effect. Er zijn ook mensen die ik sprak van wie de boel wel dicht mag blijven voor de rust en de uitgaansgelegenheden ook. Ik denk dan altijd, ik ben zelf ook jong geweest tussen de 14 en 26 jaar. Nee dicht hoeft van mij niet, wel een paar minder, eigenlijk zo met alles waar te voor staat. Ik denk toch dat binnen uitgaan met veel mensen hem nog even niet gaat worden. Ik doe zelf niet voor niets mijn mondkapje op in de supermarkt. Ik denk zelf dat alles in de buitenlucht minder schadelijk is qua verspreiding, maar ik ben geen wetenschapper en ik doe het op eigen analyses en gevoel…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

P44V

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>