16 miljoen regels

Er is een mooi muzieknummer met de naam: 15 miljoen mensen. Hier moest ik even bewust aan denken vandaag, maar dan met een andere tekst. We hebben ondertussen al ruim 16 miljoen inwoners in Nederland. 16 miljoen regels, in dat hele kleine landje. We zijn compleet doorgeschoten met alle regels. Ik loop hier tegenaan in het vrijwilligerswerk. De essentie van vrijwilligerswerk is, goed doen voor een ander en jezelf daar ook goed bij voelen. Met je hart iets voor een ander betekenen. Samen doen en van elkaar leren.

In de praktijk moet je als vrijwilliger ongeveer aan dezelfde eisen voldoen als een gewone werknemer, vanwege……..alle regels. Zo vroeg in de keuken van een bejaardenhuis een personeelslid, een jong meisje, aan een vrijwilliger hoe ze het beste de soep kon maken. De oudere vrijwilliger gaf haar advies en uitleg. Vervolgens werd deze vrijwilliger de keuken uitgewerkt door een leidinggevende. Hij had de papieren niet om met voedsel in de keuken bezig te zijn.

Of je gaat vrijwillig mensen rijden in een rolstoel. Wordt er weer van je verwacht dat je hiervoor een verkeersexamen aflegt. Er zit nog net geen cursus banden plakken bij, maar dit zou zomaar de toekomst kunnen zijn.

Ik werk zelf nu voor de voedselbank. Bewust, omdat ik de verhalen van de mensen wil horen om in mijn politieke programma te kunnen verwerken. En ik doe goed werk voor een ander en voor mijzelf. Ook bij de voedselbank krijg je als vrijwilliger een contractje. Je dient vertrouwelijk om te gaan met de persoonlijke gegevens van de cliënten, dit om de privacy zoveel mogelijk te waarborgen. Deze geheimhoudingsplicht duurt ook voort na beëindiging van het vrijwilligerscontract. Iemand met een beetje verstand en met het hart op de juiste plaats, weet dit allang en zal dit ook niet doen. Ik vind echt dat de definitie van vrijwilliger een beetje is doorgeschoten. Misschien dat er daarom zo weinig te krijgen zijn? Of er zijn geen mensen meer met verstand en het hart op de juiste plaats?

Ik vind het een kwalijke zaak dat tegenwoordig alle risico’s aan alle kanten ingedekt moeten worden. Mensen zijn mondig en bij het minste of geringste stappen ze naar een advocaat. Dit heeft niets meer met veiligheidshandhaving te maken. Met als gevolg dat echte zaken ondersneeuwen. (Ga maar eens graven in de sneeuw vandaag, dan zijn er genoeg zaken te vinden.)

Ook leveranciers van voedsel aan de voedselbank stellen al regels. Zo mag voedsel van bepaalde leveranciers niet bewaard worden bij ander voedsel. Ze voelen de bui alweer hangen dat de eerste voedselbank cliënt een rechtszaak gaat aanspannen. Buikloop gekregen na het eten van sperzieboontjes………

Ik denk dat we naar een tijd toegaan dat vrijwilligerswerk gewoon betaald werk gaat worden. Dit zou een gigantische omwenteling zijn. Of dit juist is, daar moet ik nog even over nadenken. Er is ook nog zoiets als: heb uw naasten lief.

16 miljoen regels

Op dat hele kleine stukje aarde

Die verzieken het vrijwilligerswerk

Laten de vrijwilligers niet in hun waarde

16 miljoen regels

Op dat hele kleine stukje aarde

Die moeten niet door gaan slaan

Een vrijwilliger is van onschatbare waarde!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AY80

Please type the text above: