Grijze gebieden

Heerlijk, weer even rust en genoeg onder de mensen geweest. Ik kan nu weer even lekker reageren op dingen uit het nieuws. Wat een mooie tijd, alles wat mis is gegaan komt uit, heerlijk. Leren van fouten of op de oude weg door blijven gaan, welke kant zal het opgaan? De lijst met medische missers die RTL Nieuws heeft gekregen, wat gaan ze er verder mee doen? Ik zou persoonlijk even doorhalen naar meer, maar hoever moet je gaan? Dossiers die zoek zijn geraakt na missers, artsen die naar het buitenland zijn gegaan en meer en meer. Dat mensen nu de journalistiek verwijten met deze lijsten te komen is achterlijk, had het zelf gedaan of uitgezocht.

Voor veel mensen is dit ook verdrietig nieuws, herinneringen komen weer boven en oude wonden gaan weer open. Ik sprak onlangs met een verpleegkundige en met haar had ik het over het grote grijze gebied. Een beetje het Armstrong verhaaltje. Wat slik en spuit je? En wat vertel je hierover aan je arts, voordat je bijvoorbeeld geopereerd moet worden. Volgens haar zijn er heel veel mensen die niet alles vertellen wat ze gebruiken. Bewust of onbewust. Het gevolg: er kunnen tijdens of na de operatie complicaties optreden. Als medisch personeel sta je dan volkomen machteloos en achteraf ben je altijd de gebeten hond. Het merendeel van het zorgpersoneel heeft een bewust goed hartje! Grijze gebieden.

Ik heb dit eens in de praktijk onderzocht. Ik heb aan wat mensen gevraagd of ze het zouden melden, als ze bepaalde dingen gebruikten voor de operatie. Als voorbeeld iemand die af en toe een sigaretje rookt, zonder dat de echtgenote dit weet. Ik kreeg als antwoord: “nee, ik zou dat niet tegen de arts zeggen voor een operatie, dat ene sigaretje af en toe maakt niet zoveel uit.”  En zijn vrouw zou het anders te weten komen en daar zat hij niet op te wachten. Of dit niet erg dom was? Volgens hem niet. En zo nog een paar van dit soort gevallen. Je hebt dus een arts als in de serie House nodig, om dit soort dingen te achterhalen. Grijze gebieden.

Ook is het mogelijk dat je voor iets allergisch bent, zonder dat je dit weet. Hier kan ik zelf over meepraten. Maar als artsen weten dat een bepaald middel heftige reacties veroorzaakt, blijf  je dit middel dan wel verstrekken? Of sterker nog, moet je dit niet vooraf even vertellen aan je patiënt? Grijze gebieden.

En dan het Norovirus, ik was laatst in twee verzorgingshuizen waar dit virus net weg was. Ik legde per ongeluk mijn jas op iemand zijn bed en kreeg meteen op mijn donder. Ze hadden het Norovirus net gehad. Nergens bordjes en de patiënten bij wie ik was, wisten al helemaal van niets. Officieel moet het gemeld worden als je het Norovirus in huis hebt bij meerdere patiënten. Wie wil hier eens een lijstje over aanleveren, hoeveel gevallen er op jaarbasis gemeld worden? Grijze gebieden.

Het is niet zwart en het is niet wit maar grijs. Gaan de grijze wolken weg in medisch land en komt de zon weer tevoorschijn?