Roel van Duijn versus Staat der Nederlanden

Kort geding woensdag 19 september 2012 Den Haag.

Voorafgaand aan de zitting even kennis gemaakt met de heer Van Duijn. Hij stelde het op prijs dat er wat mensen waren gekomen om zijn zitting bij te wonen.

In het kort wie is Roel van Duijn?

Roel van Duijn (Den Haag, 20 januari 1943) is een ex-politicus en publicist. Hij was een van de oprichters van Provo en van de Kabouterbeweging. Hij zat voor beide bewegingen in de Amsterdamse gemeenteraad en werd later wethouder als lid van de PPR. (Politieke Partij Radikalen) Allemaal voor mijn tijd, maar zijn levensverhaal vind ik meer dan interessant. Zijn boek Diepvriesfiguur kan ik een ieder aanraden! Voor meer informatie verwijs ik naar zijn website: www.roelvanduijn.nl

Van Duijn is jarenlang geschaduwd door de BVD, de voorganger van de AIVD. Van Duijn strijd al jaren tegen de AIVD om alle documenten over hem in zijn bezit te krijgen. Er zijn al 1228 pagina’s aan hem verstrekt.

Vandaag eist hij dat de dienst stopt met het verspreiden van documenten over hem aan derden. Hij zag kort geleden weer nieuwe BVD-berichten over hem, of herleidbaar tot hem, op het internet staan. Graag had hij als eerste aanvrager, deze documenten gehad. Hij wil ze ook gebruiken voor de 2e druk van zijn boek Diepvriesfiguur. Zijn advocaat Mr. Erik Olof en hij eisen stopzetting van deze documenten aan derden, 10.000 eurosmartengeld bij schending en stevige excuses. In de rechtszaal was het over en weer, een mooi gevecht met woorden. De verdediging gaf zelf toe dat ze beter op moeten gaan letten bij verstrekking van documenten aan derden. Van Duijn sprak zelf ook en duidelijk met emotie. Volgend jaar hoopt hij de leeftijd van 70 jaar te halen en volgens mij is hij er wel klaar mee! Hij wil gewoon alle documenten waar zijn naam in voorkomt of die betrekking op hem hebben, dit is toch niet teveel gevraagd?

Ik vernam ook voor het eerst dat er plannen zijn voor de verfilming van het boek Diepvriesfiguur. Bij navraag na de zitting vertelde Van Duijn dat dit wel 2015 kan worden. Nog niets concreets.

Leuk feit, aangedragen door de verdediging, is dat er 60 miljoen documenten niet digitaal beschikbaar zijn maar op diverse plekken in Nederland liggen opgeslagen. Zeg maar de informatie van voor ons computertijdperk. Zouden we daar niet eens een paar werkelozen aan kunnen zetten? En na digitalisering volledige openbaarheid? Wat het laatste betreft droom ik maar vrolijk verder.

De uitspraak van deze zaak is op 28 september.

Bronvermelding: Roel van Duijn/ mr. Erik Olof/ www.roelvanduijn.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

dGVl8

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>