Kwekertje waar is je kas?

Donderdag was er een vechtpartij onder het personeel van de failliete Aalsmeerse bloemen en plantenexporteur Ciccolella. De salarissen van de maand februari worden niet meer uitbetaald en onder de 300 man personeel was hier veel onbegrip over. Schrijnende verhalen uit het niet meer bestaande bloemenveld. Een enkeling zag de bui al aankomen, doordat er al eerder beslag werd gelegd op aanwezig materiaal binnen het bedrijf. Dat het zo zou aflopen had niemand gedacht. En de ellende is groot voor veel mensen. Ze hebben heel veel overgewerkt en lange dagen gemaakt, hart voor het bedrijf. Nu krijgen ze ook al het overwerk en de vakantiedagen niet meer uitbetaald. Mensen draaien volledig door op dit moment en wie gaat deze mensen helpen en hoe heeft het zover kunnen komen? Het is te hopen dat andere kopers bedrijfsonderdelen gaan overnemen.

Er zijn in Aalsmeer heel veel bedrijven die verweven zijn met deze exporteur. Al deze toeleveranciers zullen het financieel ook merken. Ook in de bloemen en plantenbranche is een omwenteling gaande. Als je alleen al naar Aalsmeer kijkt, hoe hard het is gegaan de afgelopen 10 jaar. Vroeger stond er een woonhuis met erachter een kwekerij. Nu staan de meeste van die kwekerijen leeg. Bedrijven zijn verhuisd rondom de veiling, samengegaan of naar het buitenland vertrokken. Aalsmeer is “klein Polen”. Veel huizen in de gemeente, waar soms zelfs 10 Polen in een huis verblijven. Er zijn zelfs al twee Poolse winkels.

Aalsmeer stond altijd bekend als de gemeente waar veel rijken waren, de VVD gemeente. Heel langzaam is hier ook verandering in aan het komen. Ik vernam dat zelfs de huizen van wat rijken onder water staan. Betaalpasje wordt geweigerd bij de kassa met het boodschappen doen en ook de tweede pas wordt geweigerd. Mensen in kasten van huizen aan het water en nu dus ook onder water.

En als je geen geld meer hebt, ga je creatieve dingen doen. De verhalen die ik van de straat pluk zijn er ook naar. Soms vertrekken mensen naar het buitenland en verhuren hun huis voor veel geld aan iemand. Bedragen van duizenden euro’s per maand kun je vangen, als je maar geen vragen stelt. Tja, als de VVD niet met die beloofde 1000 euro op de proppen komt, heb je weinig meer te kiezen.

Ik ga ook maar eens een kasje in mijn tuintje opzetten, alleen nog even goed bedenken wat ik ga verbouwen, zullen wel worteltjes worden. Van worteltjes ga je nog beter zien, net wat ik nodig heb… Of is dat een fabeltje?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

gyBR5p

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>