Thuiszorg deel III

Op zaterdag 6 april van 12.00 tot 15.00 uur is er een grote actie van de thuiszorg in Den Haag. Waarom gaan zij naar Den Haag toe? De gemeente die via de WMO de hulp in het huishouden financiert, wordt door het Rijk met 75% gekort op het budget. Hierdoor krijgen alleen de meest schrijnende gevallen nog hulp in het huishouden. De regering ziet de hulp in het huishouden niet meer als een overheidstaak. De mensen moeten dit in hun eigen netwerk zien te regelen.

We zullen ons dus weer bewust moeten gaan worden van elkaar. Op zich is daar niets mis mee. Maar het is heel tegenstrijdig, want het kabinet wil ook dat de mensen langer thuis blijven wonen. Ook als ze oud en hulpbehoevend zijn, zal het lastig zijn om in een bejaardenhuis terecht te komen. Of je moet een flinke zak met geld hebben en zorg kunnen kopen. De minimum en modaal mensen missen dus de thuiszorgboot.

De meeste ouderen en zieken die nu huishoudelijke thuiszorg hebben, die hebben geen kinderen of kinderen die zelf ziek zijn, of kinderen die niet op rijafstand wonen. Deze ouderen worden dus afhankelijk van de mensen in de omgeving waarin zij leven. Dit zullen over het algemeen de werkelozen zijn die vrijwilligerswerk gaan doen, mantelzorgers of de studenten met een maatschappelijke stage. Kunnen we het tekort hiermee aanvullen?

De inwonende hulp is ook een oplossing. Ik zie bewust met eigen ogen, mensen alleen wonen in grote huizen. Je zou dus ook de woningnood hiermee kunnen oplossen. Een inwonend echtpaar dat thuiszorg gaat bieden aan de hulpbehoevende oudere. Zij hebben een huis en helpen de oudere een beetje. Je kunt het huis in twee delen opsplitsen, durf en daadkracht. Heb je twee problemen opgelost.  

Verder gaat dit duizenden banen kosten. En waar gaan deze mensen weer aan de slag komen? Al deze mensen zullen dus weer een andere baan moeten gaan zoeken of moeten omscholen. Dus zal er meer geld naar onderwijs moeten. De salarissen in de thuiszorg zijn dusdanig laag dat het loont om een tijdje in de uitkering te gaan hangen. Kost ook weer geld.

Het ene tekort aanvullen met het andere tekort. We leven in een luchtbel. Op 6 april gaan ze proberen de lucht uit hun longen te blazen als protest. En laat de lucht maar gaan opklaren, is hard nodig!

Samen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Qshr

Please type the text above: