Op de lat kopen

Ik had dit stuk al eerder geschreven en geplaatst, maar weer eraf gehaald. Ik wilde toch eerst wat meer meningen horen hierover. Er stond laatst ergens een stukje in de krant van iemand met dezelfde idee├źn. Afijn, daarom toch maar de mening van mij en anderen nog een keer, misschien helpt het bewust.

Vanuit het veld iets opmerkelijks waar veel bedrijven tegenaan lopen. De betaling van de facturen. Vroeger als je iets kocht dan rekende je contant af en hooguit een week later. Door concurrentie op de markten is er heel langzaam een spook in het bedrijfsleven geslopen. Het spook van de uitgestelde betalingen.

Betalen binnen 14 dagen, betalen binnen een maand, betalen binnen zes weken, betalen wanneer het je uitkomt.

Veel bedrijven die toch al slecht gaan, die gaan hierdoor de bietenbrug op. Het is toch te zot voor woorden dat een partij bloemen al verkocht is, de bos bloemen bij de klant al in de GFT bak ligt en de partij nog steeds niet betaald is? En voor startende ondernemers is het ook prettig als facturen snel betaald worden.

Vroeger ging de melkboer aan het einde van de week met zijn opschrijfboekje langs de deuren om het geld te innen, zoiets dus! En betaling binnen veertien dagen zou bij grotere transacties heel gewoon kunnen zijn. Geld moet in het bedrijfsleven bewust rollen en niet vastgehouden worden.

En nog zoiets waarin we zijn doorgeschoten. Voordat je aan een bedrijf gaat leveren moet je hun leveringsvoorwaarden ondertekenen. Dat je voor een opdracht stapels papieren moet doorlezen en invullen is niet ongewoon. Draai het eens bewust om, wie werkt er nou voor wie?

Je kunt de tijd niet terug halen maar wel dingen die goed waren uit een tijd weer bewust van de plank halen.