Potdicht

De komende dagen ga ik weer even bewust schrijven over de meningen en gevoelens van de mensen die ik op straat spreek. Er is behoefte aan. Ik ben bang. Dit hoor ik steeds meer om mij heen en uit alle lagen van de bevolking. Bang voor de toekomst en bang voor de huidige onzekerheid. Niets schijnt meer zeker te zijn in deze tijd. Veel mensen blijven nu zitten waar ze zitten, in een baan die niet leuk is, in een huis wat niet leuk is en bij een partner die niet leuk is. Veranderingen kosten alleen maar geld en dat hebben de meeste mensen al niet ten over. Zeker als je ook de zorg voor kinderen hebt, dan ben je voorzichtig. Samenvattend kun je dus zeggen: er is geen beweging, alles en iedereen zit potdicht. En dit gaat ook nog eens een keer ten nadele van het gelukkig gevoel van de mensen.

Gisteren vroeg iemand aan mij, of ik niet bang was. Nee, ik ben niet bang want het is zoals het is en je doet er toch niets aan in je eentje. De tijd om samen iets te ondernemen komt misschien nog wel. En als de natuur die beslissing voor ons neemt dan doe je er sowieso niets aan. En ik zie heel veel mensen om mij heen die zich goed aanpassen aan deze tijd, maar ontmoedigd worden door angstige besluitvorming in Den Haag. Er is geen duidelijkheid en steeds weer is alles anders.

Wat de regering nu doet, is ook niet anders dan de boel potdicht houden. Nergens lees ik iets over het creƫren van banen en investeren in de bedrijvigheid. En dan ook nog spreken over: voor de zomer en na de zomervakantie. Ook zoiets waar we vanaf zouden kunnen stappen. We gooien Nederland potdicht in de zomer en alles wordt op een laag pitje gezet. Elkaar afwisselen met vakanties, net als op een normale werkvloer het geval is. De woorden voor en na de zomervakantie schrappen overal en per direct. Hoeveel zou dit opleveren, genoeg om de 3% begrotingstekort te blijven omarmen? Ga eens anders denken allemaal en probeer het uit!

En maak alle mensen nu eens bewust dat de gouden tijden niet meer terug komen. Geef ze eens het doemscenario. Zul je zien dat alle mensen die nu vast blijven zitten en afwachten, weer gaan bewegen. Nieuwe oplossingen gaan zoeken. Probeer eens uit, door tegen de mensen te zeggen dat ze de komende jaren er geen loon bij krijgen (niemand dus) en dat de huizenprijzen niet op het oude niveau terug zullen komen. Is helemaal niet erg als je ze erbij vertelt dat er keihard gewerkt wordt door mensen om Nederland door de moeilijke tijd heen te loodsen.

We lopen al zeker 10 jaar achter met hervormingen en daar komt steeds tijd bij. Wees duidelijk en vertel geen sprookjes. Ga wetten herschrijven en plannen bedenken zonder eigen belang maar met landsbelang voor ogen. Nieuwe tijd is bewust anders denken en anders bewust wegwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

aQEU

Please type the text above: