Middeninkomens en voedselbank

Ook de middeninkomens hebben het zwaar, vooral met mensen in de directe omgeving die afgegleden zijn tot het niveau voedselbank. Iemand deelde de volgende woorden met mij.

Ik durf amper nog te zeggen dat ik een baan heb en dat ik wel op vakantie ga. Ik werk er hard voor en betaal keurig al mijn rekeningen. Ik kan bewust wat leuke dingen doen van het overgebleven geld en ik spaar een beetje. En toch voelt het niet lekker. Het voelt alsof men het mij kwalijk neemt dat ik dit alles wel kan doen. Ik verzwijg daarom maar dingen tegenover mensen die in de ellende zitten.

Ik hoor dit van meer mensen om mij heen met een middeninkomen. En ook dat het voelt alsof werken niet meer loont. Je moet zoveel afdragen dat de lol van werken eraf gaat. Bewust jammer.

Bij de voedselbank gisteren was het ook een groot feest van somberheid. Mensen hadden de werkloosheidscijfers vernomen en waren bewust somber, over of ze nog wel aan het werk komen. Veel mensen in de leeftijd van tussen de 30 en 45 jaar. Mensen sturen 3 sollicitaties per dag en nog krijgen ze geen werk. Ik verneem ook dat ze vaak geen antwoord terug krijgen op een sollicitatie. Misschien een leuk onderwerp voor een researchredactie om dit eens te testen?  

In deze groep zijn de mensen die het zwaar hebben de alleenstaanden met kleine kinderen en de mensen met een arbeidsbeperking. Het is makkelijk gezegd dat je een baan moet zoeken als je niemand hebt die op de kinderen kan passen. En als je herstellend bent van een ongeluk of een (chronische) ziekte hebt, dan ben je een bedrijfsrisico. In de leeftijd van tussen de 30 en 45 jaar is dit echt een struikelblok.

Er zijn nog steeds mensen die het heel erg vinden om bij de voedselbank te komen, schaamte. Voor hen was er echt geen andere uitweg. Ik hoor dat het lang duurt, voordat je zover bent dat je bij de voedselbank aanklopt. Moet je nagaan hoeveel mensen er in Nederland niet aankloppen bij de voedselbank maar toch te weinig voedsel hebben. En dan de mensen die net boven de limiet zitten om in aanmerking te komen voor een voedselpakket, die magen rommelen soms ook.

Morgen bewust meer.