En ik draai mee in de…

Ik was gisteren gezellig aan het filosoferen met Roel van Duijn en ik zat ondertussen te kijken naar de regen buiten en te luisteren naar zijn mooie pianospel. Dat onze dromen en wensen maar bewust uit mogen komen.

Ik ben de afgelopen weken weer vaak op pad geweest en zo heb ik ook twee dagen meegeholpen in een kringloopwinkel. En ik draai mee in de.. Zo zie je bewust eens wat er aangeboden wordt en waar er vraag naar is. Wat mij vooral opviel, was de leeftijd van de bezoekers van de winkel. Zij waren toch al ietsje pietsje ouder. Laatst was ik bij een vriendin en haar tienerdochter haalde haar neus op voor een 2e hands broodtrommel. “Gadverdamme, je weet nooit van wie de broodtrommel was.” Wat is er mis met een zo goed als nieuwe broodtrommel? Kost minder en dit vermindert het afval dat we naar de stortplaats brengen. Is 2e hands niet cool?

Opvallend dat veel mensen toch nog graag boeken kopen. Mensen vinden het toch nog prettig om een boek overal te kunnen neerleggen en bewust iets vast te houden. En valt ie in het bad dan is het niet je e-reader. Boeken zijn duur als je ze nieuw koopt en bij de kringloopwinkel heb je ze al voor tussen de 1 en 3 euro. Stripboeken zijn ook populair. Langspeelplaten en video’s is geen brood meer mee te verdienen. Of het moeten unieke exemplaren zijn.

Koelkasten, banken, tafels, stoelen en bedden in goede staat zijn wel populair. Soms zijn mensen vol onbegrip als ingebrachte spullen niet geaccepteerd worden. Bedenk dat de kringloopwinkel een beetje zekerheid wil hebben dat de spullen ook weer verkocht gaan worden. Anders moet de winkel de spullen alsnog afvoeren naar het grofvuil en niet elke kringloopwinkel mag dit gratis doen, helaas. Dus breng zelf ook je kapotte spullen en troep naar het grofvuil! Ook nooit zomaar iets dumpen voor de voordeur van zo’n winkel, is bewust heel erg onbeschoft!

En er zijn ook mensen die hun oude bankstel eerst via de zettertjes in de krant proberen te verkopen. Lukt niet en dan komt opeens het bericht dat het nieuwe bankstel over twee dagen komt. Paniek en ze bellen de kringloopwinkel of het oude bankstel per direct opgehaald kan worden. Onbegrip als daar geen gelegenheid voor is. Een kringloopwinkel heeft meestal vaste dagen dat ze de spullen bij de mensen thuis ophalen. Dit heeft alles te maken met planning en personeel. Wees je hiervan bewust!

Kleding kun je ook heel leuk in de kringloopwinkel kopen en eigenlijk is er voor iedereen wel iets te vinden in zo’n winkel. Een leuk dagdeel uit voor weinig geld!