Te veel vrijwillig

Op dit moment zie je een invulling ontstaan, in de banen bij het vrijwilligerswerk. Mensen die werkeloos zijn geworden en gek worden van de hele dag thuis zitten, gaan de vrijwilligersmarkt op. Op zich niets mis mee, maar er dreigt nu een heel ander probleem. Heel veel vrijwillige baantjes zouden eigenlijk betaald werk moeten en kunnen  zijn. Het is leuk dat we bewust samen de straat schoon houden maar eigenlijk zou dit door betaalde krachten gedaan kunnen worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Laten we van de banen die we kunnen creëren, alsjeblieft niet nog eens vrijwilligerswerk maken!

Straatveger Harry is dan wel geen vrijwilliger maar hij doet met zijn bijstandsuitkering hetzelfde werk voor honderden euro’s minder per maand. Allemaal leuk en aardig, maar dit kan toch ook weer niet de bedoeling zijn!  De mensen houden steeds minder geld over in de knip en de lasten stijgen alleen maar. De verhoudingen tussen de inkomsten en de uitgaven zijn zoek aan het raken.

De afgelopen week ben ik veel op pad geweest en ik hoor alle verhalen vanuit de praktijk van de mensen. Er zijn steeds meer mensen die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. En dan heb ik het niet alleen over de mensen met een uitkering of zonder baan. Ik zat ook tussen de modale inkomens en zelfs zij krijgen de boel niet meer rond. Het geld vliegt de deur uit. 0 plus 0 blijft 0 is de nieuwe wiskunde…

Veel mensen willen best vrijwillig wat bezuinigen maar de grens is al, of bijna bereikt. Het is echt een wonder dat de mensen nog zo positief blijven en gelukkig maar.

Morgen weer bewust meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

rNmGQ

Please type the text above: