Zot

Ik leef toch in een zotte wereld en in een zotte tijd, zomaar het eerste wat in mijn hoofd zit. Zo tussen de mensen, hoor ik de meest wonderlijke verhalen en zie ik de meest wonderlijke dingen. Een ding heb ik wel geleerd en dat recht op je doel afgaan het beste resultaat oplevert.

Ik wil het even hebben over Vakantieveilingen. Je kunt dit zien als een soort casino waar je kunt bieden op uitjes en je dolblij bent met je gewonnen uitje… De bedrijven die hier aan meedoen verdienen er bijna niets aan en het is vaak een laatste reddingsboei om in leven te blijven voor deze bedrijven. Om uit eten te gaan moet je van te voren reserveren met je gewonnen bon. Wij besloten eens de proef op de som te nemen door met bon maar zonder reservering binnen te stappen. Op de balie van het restaurant lag open en bloot de reserveringslijst van alle mensen die hadden geboekt via Vakantieveiling. Zo’n 20 reserveringen. Wij vroegen of er nog een tafel vrij was. Die was vrij. Toen lieten wij onze bon zien en opeens was de tafel niet meer vrij. We hadden moeten reserveren. Deze tafel was voor mensen die geen bon hadden en onverwachts binnen kwamen lopen. We kregen de tafel niet. Zien wij het zo verkeerd? Je kunt mensen in je restaurant kwijt en anders denken en omzet halen door de drankjes en andere dingen. Nu laat je mensen gaan en als die tafel niet vol komt dan heb je niets. Anders denken.

Zo ben ik ook afgestapt van lange levertijden. Ik wil een bank en ik wil een bed en niet pas over zes weken. Het is mij allemaal gelukt en er wordt wel raar gekeken in de winkel, maar het kan wel. Anders je omzet halen door te luisteren naar wat de klant wil en oplossingen bedenken. Waarom niet je showroom modellen verkopen? Omzet is omzet!

En dan was mijn auto weer eens lek. Ik kwam binnen bij de garage en ze vroegen zich al af wanneer de eerste klant zou komen die dag, met een lekkende auto. Japan, daar is wel meer lek. Gewoon ontwerp foutjes en de klant mag betalen. Ook een ding en waarom kunnen we in Nederland niet weer zelf goede auto’s ontwerpen en in rijden?

Allemaal dingen om over na te denken, wat is het leven zot en leuk.

Morgen weer bewust meer!