Ik heb het zelf ook niet…

Afgelopen weekend heb ik samen met een team vrijwilligers, voedsel ingezameld voor de Voedselbank. We stonden bij een andere supermarkt dan de eerste keer en wat een verschil. Bij deze supermarkt kwam toch een heel ander winkelend publiek. Het is super leuk om met de mensen kort in gesprek te gaan. Zo was het opvallend dat een paar mensen eerlijk vertelden dat ze niet konden doneren omdat ze zelf ook amper nog hun boodschappen konden doen! Soms blozend van schaamte kwam deze zin eruit. Bewust van deze mensen en ik mag hopen dat ze zelf de weg naar de Voedselbank weten te vinden als ze echt geen boodschappen meer kunnen doen!

Zo kwam ik ook in gesprek met iemand van Oad die net ontslagen was. Hij kon nu ook even niets missen, begrijpelijk. Toch was hij nog positief over de toekomst, heel knap. Een oudere man vertelde over vroeger en dat je toen geen hoge schulden had, een probleem van deze tijd. Volgens hem zijn de mensen boven hun stand gaan leven en kunnen niet meer terug naar minder. Bewust of onbewust. Volgens een andere man moesten we vertrouwen op God en komt de dag nabij dat hij gaat ingrijpen. Tja…

Wat mij ook opviel, was een grote hoeveelheid aan Poolse winkelende klanten. Ook opvallend dat zij niets doneerden. Taalprobleem of zelf geldzorgen? Bij onze Voedselbank hebben we ook een paar Poolse cliënten. Ik ben laatst nog thuis geweest bij een huis vol met Polen. Ik hoor nu de mensen alweer denken en oordelen… Soms zitten de dingen toch net even iets anders in elkaar. Waar je ook vandaan komt en wie je ook bent, iedereen heeft recht op voedsel. Als ik dan hoor dat een groot Nederlands bedrijf, Polen voor een jaar in dienst neemt en er dan vanuit gaat dat ze opgebrand zijn en “nieuwe” laat komen, dan hoor je mij niet meer over onze Poolse medemens. Wel met de vinger wijzen naar de arbeidsomstandigheden in het buitenland maar hier in Nederland is alles koek en ei. Ik kan hier bewust niet om lachen. Dat het beleid ten opzichte van buitenlandse werknemers anders en beter zou kunnen hier in Nederland, is weer een heel ander verhaal.

Het was een leuke inzamelingsactie en het resultaat: veertig grote vouwkratten vol met voedsel! Van koffie tot soep en van wasmiddel tot toiletpapier. Als het goed is dan krijgt onze Voedselbank binnenkort de beschikking over eigen kassen. Zo kunnen wij samen voor vers voedsel gaan zorgen, een erg mooi initiatief!