Bewuste thuiszorg

Vol verbazing volg ik de berichtgeving over de thuiszorg. Gelukkig werk ik af en toe zelf ook in de thuiszorg en kan ik er bewust over meeschrijven… Een vijfjarig kind laten helpen met de afwas en Nederland is weer in rep en roer. Ik heb zelf meegemaakt dat ik aan het werk was terwijl een tiener al die tijd aan het gamen was via de computer. Moet deze tiener mij dan helpen? Makkelijk om deze vraag met ja te beantwoorden. Kunnen wij in het hoofd van deze tiener kijken, weten wij wat hij allemaal al heeft meegemaakt en dan gaat zijn vader ook nog dood binnenkort. Persoonsgericht en familiegericht werken, daar ben ik wel van. Bewust luisteren en samen een plan maken met de persoon of familie.

Vorige week had ik ook een uitdaging. De zorg en de gemeente kwamen er niet meer uit bij iemand. Ik ben daar blanco naar binnen gestapt en heb alleen maar geluisterd naar deze persoon en heb de boel om mij heen genegeerd. Zo kwam ik erachter hoe de vork in de steel zat en kon ik samen met deze persoon een plan maken. Persoonsgericht werken en naar de persoon zelf kijken. Niet oordelen maar proberen samen eruit te komen. Of het gaat slagen is nooit 100% zeker, maar wel bewust het proberen waard.

Bewust omdenken en anders denken.

Gisteren viel ik ook nog even in een ouderenprogramma op de televisie en dat ging over de notaris. Over het bewust financieel uitkleden van ouderen. Hier zat een vrouw te vertellen dat je alert moet zijn als een thuishulp vaak over de vloer komt bij een ouder iemand. Ook woorden van iemand die bewust maar een kant op kijkt. In de praktijk is het zo dat veel kinderen niet meer thuis komen bij de ouders vanwege ruzie of andere omstandigheden. Er zijn zeer betrokken thuishulpen die dan wel eens wat extra doen in hun vrije tijd voor de oudere medemens! Moet je werk en privé gescheiden houden? Gaat niet altijd op en gelukkig voor veel oudere mensen, komen ze dankzij betrokken thuishulp nog eens ergens en lachen ze nog eens. Ik weet dat er op een begrafenis van een ouder iemand maar een persoon was gekomen: juist, de thuiszorg medewerkster!  Er zijn altijd thuishulpen die misbruik van de situatie maken, maar die mensen kom je overal tegen. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten! De notaris, die moet opletten en melding kunnen doen bij twijfel.

En dan nog de moord in de thuiszorg. Vreselijk maar niet te voorkomen. Je kunt nog zo goed opgeleid zijn maar soms gebeuren er vreselijke dingen waar je mee om moet kunnen gaan als zorgverlener. Ik hoop dat ze goed onderzoeken waarom het is gebeurd en misschien valt daar nog bewust lering uit te trekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

O4yi

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>