IJskoude handjes

Wat een dag gisteren en wat een verhalen, veel om over na te denken. En zal ik het schrijven of toch maar niet, dilemma. Waar ik wel over ga schrijven is mijn middag bij de Voedselbank. Dronken mensen en kinderen spreken de waarheid, nog wel meer mensen gelukkig.  Afijn, mijn waarheid van vandaag gaat over de kinderen bij de Voedselbank.

Een schattig klein jongetje kwam met zijn moeder mee. Totaal onbewust van wat mamma kwam doen bij de Voedselbank. Gelukkig maar! Ik nam hem mee naar de snoeptafel en daar mocht hij wat uitzoeken.  Hij vroeg aan mij: “is dat gratis dan?” En blij met een doosje Smarties gingen wij naar de andere kinderen in de speelgoedhoek. Hij mocht een speelgoedje uitzoeken en ook voor zijn twee broertjes en zusje. En weer vroeg hij aan mij: “is dat gratis dan?” Het uitzoeken was moeilijk en ging ook moeilijk. Waarom? Het kind had ijskoude handjes. En dan komt de waarheid van een kind zo schrijnend eerlijk eruit: “ik heb geen handschoenen.” Hij vertelde dat hij vaak op straat is en dan altijd zulke koude handen heeft. Of ik geen handschoenen had.

We hebben heel veel, maar dat hadden we nou net niet in huis. Ik heb hem beloofd dat er volgende week handschoenen zijn. Ik ga wel weer op pad als Robina Hood. Kijken of  een middenstander wat kan missen. Het is toch te zot allemaal.

Veel kinderen weer bij de Voedselbank, een waarheid als een koe. Ik denk wel eens of het wel goed is dat de kinderen meekomen. Aan de andere kant hebben de moeders of vaders vaak geen oppas voor de kinderen en dus komen ze uit nood mee. Moet je kleine kinderen bewust deze wereld al laten zien? Een kind hoort te spelen en te genieten en de Voedselbank nog helemaal niet te leren kennen.

Op een basisschool gaat binnenkort een inzamelingsactie voor onze Voedselbank gehouden worden. Kinderen die opgroeien met het besef dat voedsel schaars is.

En voor het eerst, ook de mensen die geen verwarming meer hebben omdat de ketel stuk is en er geen geld voor een nieuwe is.

Het is koud en ik krijg het koud van alles, het lijkt wel de nieuwe ijstijd…