Eerlijk of slim?

Wat is het toch heerlijk om mensen in mijn omgeving te hebben die met mij meedenken en filosoferen. Het ging over (niet) eerlijk en slim. Is het eerlijk dat een Marokkaanse vrouw hier in Nederland niet werkt en alle toeslagen ontvangt waar zij recht op heeft en van dat geld een appartement in Marokko heeft gekocht? Op haar oude dag gaat zij terug en leeft nog lang en gelukkig. Zomaar een voorbeeld.

Is dat niet eerlijk of gewoon slim?

Waarom worden er in het buitenland cursussen gegeven, over hoe je alle potjes in Nederland maximaal kunt benutten. Zomaar een voorbeeld.

Is dat niet eerlijk of gewoon slim?

Ik denk toch gewoon slim. Als alle Nederlanders dit ook zouden leren op school en zouden gaan doen dan gaat er misschien eens iemand bewust nadenken of het niet anders zou kunnen.

Eerlijkheid bestaat bijna niet meer, slim is in opkomst?

Het is een trend die mij zorgen baart en velen mensen met mij.

Ik was van het weekend in Artis en daar zag ik samen met mensen ook weer een mooi voorbeeld. De zeehonden werden gevoerd en een reiger probeerde de vis te pakken die op de kant was blijven liggen. Dit had hij in het verleden al een keer eerder geprobeerd en dat had hem een beschadigde snavel gekost. Toch probeerde het beest het nu weer en we zagen met zijn allen, hoe een zeehond vanuit het water in de staart van de reiger hapte. Het was dus niet slim van de reiger om weer terug te komen en het weer te proberen. De volgende keer is hij niet meer waarschijnlijk.

Steeds hetzelfde proberen en weten dat het mislukt, niet slim.

Iets nieuws proberen, bewust en samen met iedereen, zou dat slim en eerlijk zijn?