Bananendoos

Ik was op een rommelmarkt en daar stond een doos met spullen. In deze doos zaten onderscheidingen van iemand. Allemaal hoge onderscheidingen en speldjes en meer. En ik weer denken en filosoferen. Je bent dus iemand geweest en hebt je ingezet voor ons land en waar kom je uiteindelijk terecht? Juist, onder de grond en je spullen in een doos op de rommelmarkt. Soms ligt de geschiedenis echt op straat. Is er dan niemand die eens nadenkt over het belang van dit soort spullen? Willen we niet meer leren van het verleden? Het is zo belangrijk dat alles goed weggeschreven gaat worden in de boeken. De geschiedenis die het meest bij de werkelijkheid komt. Goede en minder goede dingen, allemaal geschiedenis.

Ik ga daarom toch even terug naar wat actualiteiten uit het nieuws. Moet er wel of niet een onderzoek komen naar de juiste versie van ons Nederland in Indonesië? De doos, er zijn dozen met inhoud die van vader op vrouw zijn gegaan en nu of straks bij de kinderen komen. De vader kon of mocht er niet over praten wat er destijds allemaal gebeurde daar. De vrouw wist een beetje. De kinderen veel later een heleboel dankzij de doos van hun vader en de verhalen van hun moeder. Het is aan de nabestaanden zelf om er wel of niet iets mee te doen. Het verdriet is vaak groot in de familie. Zeker als je vader op zijn sterfbed ligt te ijlen over die tijd. Familiebelang, maatschappelijk belang of geschiedenis, afwegingen.

Als je goed bewust zoekt dan vind je veel terug en kun je cirkels vaak rond maken en heel dicht bij de werkelijkheid komen. Iemand uit Cuijk ergerde zich aan de journalisten daar, nadat Frank R. nieuws werd. De man woonde er al een half jaar niet meer en kwam er van oorsprong niet vandaan en bijna niemand kende hem. Toch probeerden de journalisten aan informatie te komen daar. En dat zijn laatste woonplaats nu altijd met koppen in het nieuws komt, vond de persoon buitengewoon ergerlijk. Noem zijn naam en de naam van de zaak en laat de woonplaats met rust. Het gaat om de persoon. Ook afwegingen en ga op zoek naar die doos die vast wel ergens staat met zijn verleden erin en maak daar een mooi bewust artikel van, of niet. De tijd is rijp voor nieuwe aanpakken.

En dan de soap rondom Van Rey (Zal de woonplaats niet noemen…) en is heel onderzoekend Nederland op zoek naar die doos met de feiten die het dichtst bij de werkelijkheid komen. En zo zijn er meer dozen. En als de inhoud van al die dozen geschiedenis gaat worden dan kunnen we verder leven en de dozen voortaan weggooien. Nooit meer iets in dozen stoppen en leven dicht bij de werkelijkheid. Ik vrees een lang proces en dozen die voor altijd dicht zullen blijven. Kan trouwens ook maatschappelijk belang zijn. Afwegingen, familiebelang, maatschappelijk belang, geschiedenis of zelfs eigen levensbelang en levensvreugde.

Feit is wel dat de geschiedenis zich vaak herhaalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

IXN6

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>