Nederland werkt eraan

Ik was er zelf niet bij maar afgelopen weekend was er weer een inzamelingsactie van onze Voedselbank. Maar liefst 46 stampvolle vouwkratten vol met voedsel en geld in de collectebus. Nederland helpt elkaar de winter door, fantastisch! Samen! Steeds meer mensen gaan zich sterk maken om de Voedselbank te helpen. Kerken, stichtingen, scholen en bedrijven, samen. Ik word hier heel vrolijk van! Ik las dat mijn oude school in Hoofddorp ook een actie gaat doen om te helpen en ook dat voetbalclub Vitesse kaarten beschikbaar stelt aan mensen bij de Voedselbank. Het kan dus allemaal wel!

Minder vrolijk was dat er een nepcollectant bij ons geld aan het opalen was voor de Voedselbank. Bewust de boel oplichten, zeg dan dat het voor jezelf is, dan doneer ik wel wat… Ik hoor om mij heen nog steeds de verhalen van de mensen die niet bij de Voedselbank komen en die de grootste moeite hebben om in de schuldhulpsanering te komen. Hier hebben we echt een probleem. Kunnen we dit ook gaan oplossen met zijn allen? Er is grote behoefte aan vrijwilligers die de mensen helpen met de papierwinkel om hun leven weer op orde te krijgen. De echte armoede zit nog ver onder de Voedselbank.

Ook een raar feitje. Je hebt schulden en je bent bijvoorbeeld bij de Rabobank, dan int bij binnenkomst van je uitkering of pensioen, de bank als eerste de schuld die je bij hen hebt. (Ook wel logisch.) Maar mensen die afspraken hebben gemaakt met hun schuldeisers houden zo niet voldoende meer over om die schulden weer te betalen. En zo wordt de ellende alleen maar groter. Vreemd genoeg ook verhalen van de ABN waar je zomaar een betaalrekening kunt openen, zonder vragen. Als je dat doet dan kan de Rabobank, waar je de schuld hebt, niet meer automatisch geld innen. Dus open vooral een nieuwe betaalrekening bij een andere bank en laat daar je inkomsten op binnen komen. Wel raar eigenlijk dat de bank niets controleert want je weet van tevoren dat je iemand met een rekening krijgt, waarvan je geen enkel voordeel gaat krijgen. Misschien is het nog steeds belangrijker om provisie te krijgen als bankpersoneel voor het binnen halen van een nieuwe klant? Dat de hervormingen bij sommige banken uiterst traag gaan is een feit. Zo komt de cirkel nooit mooi rond, niet voor klant, niet voor bank en niet voor de schuldenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cu3QmL

Please type the text above: