Kerstavond overpeinzingen

Ik praat met heel veel mensen over vroeger, interesse en leermomenten. Vroeger kocht je een huis en dan kocht je de grond en je ging naar de bank voor een lening voor het huis. Punt. De bank was vroeger ook een bank en op de leningen van de huizen na, gingen mensen er vooral geld heen brengen en aflossen voor hun huis. Waar is het toch zo mis gegaan en anders geworden? En de banken lijken wel de banken van leningen geworden en sparen is bijzaak geworden. Ik verbaas mij over alles en de wereld om mij heen. Iemand sprak laatst tegen mij: “jullie generatie heeft de grootste welvaart ooit meegemaakt en jullie zullen nu ook de grootste ellende en armoede gaan meemaken”. Ik ben mij daar van bewust maar mag ik een beetje hoop houden alsjeblieft?

De mensen kunnen niet meer met geld omgaan en de controle is zoek. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, gaat in januari beginnen met de afbouw van het steunbeleid. Wat mij betreft te laat en bouw het maar helemaal af. Door alles terug te zetten zal al het slechte omvallen en naar 0 gaan. Zo krijgen we misschien nog een laatste kans om bewust opnieuw te beginnen.

De huurtoeslag rechtstreeks naar de mensen storten, daar is het nog te vroeg voor. Als mensen dat geld bewust aan andere dingen gaan opmaken, is de ellende niet te overzien. De verleiding om het aan andere dingen te gaan uitgeven, is een te groot risico. Voor al die lieve mensen een tip: laat de toeslag direct overmaken op de rekening waar het naartoe moet! Wees je ervan bewust dat je anders dakloos kunt worden en de potjes raken, ook in Nederland, een keer leeg!

En zo leer ik van de mensen om mij heen en ik peins en denk naar kerstavond toe. En dan denk ik even aan alle mensen die morgen op 1e kerstdag in de supermarkt moeten werken. Kan zelfs op 1e kerstdag de supermarkt niet meer dicht? Nieuwe tijden en oude tijden en de kerstgedachte raakt ook al zoek. Kerstmis: zijn bij de mensen die je het meest lief hebt, het zullen je collega’s in de supermarkt maar zijn…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

mBdpfI

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>