Vermist

Ik was gisteren weer eens bewust getuige van hoe het anders en beter zou kunnen. Laten we zeggen: “de gewone man op straat ziet het wel.” Er werd bij mijn aanbellen bij een ouder echtpaar niet opengedaan. De ochtendkrant op de deurmat en de voordeur op het nachtslot en alles dicht. Buren met de sleutel wisten ook van niets en de telefoon in huis werd niet opgenomen. Helemaal niets voor dit echtpaar. Er was een afspraak en dus bel je in zo’n geval de politie. Erg mooi om te zien hoe ze het glas bij de voordeur eruit sloegen. De kleinste van de twee kon net door het raam naar binnen. Ik stond samen met een jongen te kijken en opeens liet hij mij op zijn mobiel, een alarmmelding zien van eerder in de nacht. In de vroege ochtend was daar een ambulance geweest. Wij samen wisten dus al dat het echtpaar waarschijnlijk in een ziekenhuis zat.  De brandweer kwam ook nog aantuffen en het was een gezellig samenzijn. Wij hadden eigenlijk maar een vraag: “waarom wordt er niet eerst gecontroleerd of er eerder al een alarmmelding is geweest op het adres?” Mooi was dat de familie mij ondanks de kapotte ruit toch erg dankbaar was, vernam ik later op de dag. Met het echtpaar ging het goed in het ziekenhuis.

Met alle ouderen en andere hulpvragers die thuis wonen en nergens anders terecht kunnen, zal dit veel vaker gaan gebeuren. Het is een kleine moeite om van mensen te vragen of ze iets doorgeven als ze weg zijn of als er iets is gebeurd, maar vaak staat het hoofd er niet naar in zo’n situatie. Buren zijn zo belangrijk en ook de samenwerking tussen zorg en hulpverleners. Kom ik weer uit op het samen doen en communicatie.

Toevallig was ik ook even vermist twee weken geleden. Gelukkig hebben wij een goed controle systeem en net voordat de alarmfase uitging was ik weer boven water. Ook ik heb hier weer van geleerd, ha ha. Ik prijs mij heel gelukkig met mensen om mij heen die om mij geven. Je kunt niet alles voorkomen dat is ook weer het leven, wel verbeteren en nadenken.

Afijn, een goede glasverzekering is wel belangrijk, je weet nooit hoe de dingen lopen. En voor elkaar zorgen en elkaar in de gaten houden en bij twijfel bewust actie ondernemen!