Oranje of onszelf?

Van wie houden wij eigenlijk, van onszelf of van Oranje Nederland? De spelen in aantocht en april en de Oranjekoorts komt weer een beetje tevoorschijn. Ik filosofeer dan wel eens een beetje door. Houden wij niet teveel van onszelf en te weinig van het Oranjegevoel? Het samen gevoel? Kunnen wij het nog opbrengen om een ander te helpen en zijn wij nog trots op ons land? Een paar dagen per jaar zeker en de rest van het jaar dan? En voelt het nog wel als ons land of voelen wij ons Europeaan of wereldburger?

Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt, als het maar gelukkig voelt. Ik moest er even aan denken toen ik las dat marktkooplui hun stem lieten horen in Den Haag. Kijk, als er een iemand staat te schreeuwen op straat dan kun je hem of haar negeren. Het feit is dat er ondertussen steeds meer verschillende groepen staan te schreeuwen op straat. Je kunt ze negeren en je kunt ook denken dat ze een boodschap proberen over te brengen: wij zijn niet gelukkig met… Je kunt dan blijven negeren of denken dat je misschien eens iets nader kunt bekijken? Je voegt je tussen de groep en gaat eens horen waar de mensen mee zitten, om erger te voorkomen? Bewust luisteren en problemen oplossen als het kan.

Erg grappig was ook een stukje in de krant over Flora Holland. De directeur is zich ervan bewust dat de organisatiewijzigingen voor medewerkers grote persoonlijke gevolgen kunnen hebben. Ik ben mij bewust van het personeel dat met de rug tegen de muur wordt gezet, zo voelen zij het. Of je gaat van Aalsmeer naar Naaldwijk of je neemt ontslag. Je hele leven je uit de naad gewerkt, zegt helemaal niets meer in deze tijd. Ik begrijp de directeur bewust en ik begrijp de medewerkers bewust. Het gaat om de manier waarop, dat voelt niet goed. En dan heb ik het ook over alle andere bedrijven waar er mensen uit moeten. De manier waarop voelt niet goed, zo ga je niet met mensen om.

Ooit waren we trots op Oranje, het land waar iedereen er voor elkaar was.  Ik hou van mijn land en ik ben trots op de mensen die elkaar wel bewust helpen .

Tja, Oranje.

Onszelf?

Beiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wjts

Please type the text above: