Armoede en op de vlucht

De oprichter van WhatsApp, is dankzij de overname door Facebook ineens 6,8 miljard dollar rijker. Maar de 37-jarige CEO kende ooit een tijd van extreme armoede. Ook hij kwam bij de Voedselbank. Mooi dat hij destijds zijn handtekening zette, op de deur van de Voedselbank. Zo zie je maar weer dat je vanuit het niets, toch nog iets kunt worden. Mooi verhaal en een opsteker voor iedereen die bij de Voedselbank komt, er is altijd hoop.

Gisteren bij de Voedselbank een gezin uit Somalië met vier jonge kindjes. De jongste is hier geboren en de drie oudste zijn in Somalië geboren. De kinderen wisten niet wat een jojo was en ik gaf ze uitleg. Samen spelen en wat praten. De oudste had nog maar een herinnering aan zijn land. “Ik was bijna dood en kreeg een kogel over mijn hoofd heen.” Oordeel nooit over mensen bij de Voedselbank. In Somalië dreigt opnieuw een hongersnood en voorlopig zitten de kindjes hier goed. Hier is er de Voedselbank.

Als Nederlander kun je er vaak geen voorstelling van maken, hoe het is om in een oorlogsgebied te wonen of te leven. Alleen de mensen die een oorlog in het buitenland hebben meegemaakt of hier nog de oorlogen hebben meegemaakt, weten hoe het voelt. Denk je eens in dat je hier de kogels om de oren vliegen en je moet vluchten. Zou je dan niet heel dankbaar zijn als een ander land zegt: “hier is het veilig en kom maar bij ons?”

Door alle oorlogen krijgt een land steeds meer nationaliteiten. Er over nadenken hoe je de mensen goed opvangt en laat integreren, dat is noodzaak. Waarom kan het niet samen in een land? Elkaar versterken in plaats van afzeiken? Wie werkt er hier aan ons asielbeleid?

Wij gaan massaal de grens over omdat de accijnzen hier zo hoog zijn. Eigenlijk hetzelfde principe. Wij halen ergens anders iets omdat het goedkoper is. Wij veroordelen wel de mensen die hierheen komen omdat ze zich niet meer veilig voelen in hun eigen land en hier een betere toekomst willen opbouwen. Wij rijden uit geldbesparing de grens over, hun lopen, rijden of vliegen de grens over voor levensbehoud. Mensen, denk eens bewust na.

De wereld staat overal in brand en mensenrechten zijn ver te zoeken. Kijk naar de beelden vanuit Kiev en zie ook hoe de dames van Pussy Riot zweepslagen krijgen. Bewust heel erg. Ik heb groot respect voor alle verslaggevers die bewust verslag doen vanuit die gebieden.

Ik zou zo graag iedereen willen helpen, kan niet, hoop houden wel.