De dag na

Ik ben gisteren ook gaan stemmen, in de apotheek naast het stemlokaal zaten meer wachtenden dan voor de deur van het stemlokaal. Stemmen met potlood, voor de laatste keer mag ik hopen. En ook voor de laatste keer op deze manier. Het roer kan om. Ik vernam ergens dat je van de stemdag een feest zou kunnen maken, helemaal mee eens. Een dag vrij voor iedereen en een grote dialoog op een dorpsplein of stadsplein. En dan met alle kandidaten en dat je van te voren al weet, wie ze zijn en wat ze doen. Iedereen kan de gehele dag stemmen op stemcomputers op het plein. Aan het einde van de avond onder vuurwerk, wordt de door de burgers gekozen burgemeester bekend gemaakt en de kurken kunnen knallen. Een dorpsomroeper of stadsomroepster zou ook leuk zijn! Met zo’n megafoon de uitslag in het rond toeteren. Alles verloopt vreedzaam en met respect voor iedereen zonder haat. Ik droomde zo nog lekker verder gisterenavond.

Tot vanmorgen de bewuste werkelijkheid weer in beeld kwam, we gaan weer over tot de orde van de dag. De mensen van het stembureau die zich gisteren hadden verslapen, mogen vandaag met een eventuele kater uitslapen. We zitten nu met mensen in gemeenteraden die allemaal richting Den Haag kijken. We zijn wel gekozen maar willen graag ons budget weten en welke plannen definitief zijn. Zo kunnen we fris en fruitig aan de slag. Ik ben bang dat het kijken naar Den Haag nog wel even gaat duren, die kijken weer naar Brussel en die kijken weer naar… Gewoon lol maken en je eigen dingen gaan doen, met hart voor de burgers van de stad of het dorp. In de middeleeuwen ging het toch ook goed?

Volgens de PvdA en de VVD hebben ze verloren omdat de bezuinigingen Nederland weer op de rit hebben gezet en mensen vinden bezuinigingen niet leuk. Hoeveel begrijp je, met zo’n uitspraak, dan daadwerkelijk van wat er leeft op straat? Niet veel dus en vandaar de verliezen. Toch was het voor Nederland beter geweest als de andere helft van het land ook was gaan stemmen, eigenlijk weet je nu nog niets.

Nu nog even een dagje napraten over de verkiezingen en we gaan ons weer op de top concentreren. Weer terug naar de oorlogen en revoluties en nog even een vliegtuigje zoeken. Weer wat andere gezichten in beeld en aan de praattafels, ik word er blij van.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

nWFnt

Please type the text above:

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>