Een kaartje naar de ellende of de pret?

Ik was weer toevallig net op het juiste moment in het juiste gebouw. Het was D-Day in een bejaardenhuis. De aanval was geslaagd en heel veel, heel erg veel personeel eruit gegooid. Ze waren er kapot van daar en ik voelde hun onmacht. En nee, er komt geen personeel voor terug, het bestaande personeel moet de klappen opvangen. Wat een mooi weer was het buiten, maar voor de ontslagen medewerkers was de zon volkomen verdwenen.

Ik was ook bij een zorgoverleg. Regering, ga je diep en diep schamen, dat je iedereen zo in de onzekerheid laat zitten. Van kantoor tot personeel op de werkvloer en van de bejaarden thuis tot in het bejaardenhuis. Ik kan er niets anders van maken. Bewust geworden van.

Er zijn ideeën om de Belgen te volgen, als de zorg per 2015 naar de gemeente gaat. Dus je koopt een voucher, nee niet voor een pretpark, maar voor steunkousen aantrekken, huishoudelijke zorg, enzovoorts. Een kaartje naar de ellende of de pret? Het doet mij een beetje denken aan voedselbonnen, ach waarom niet, ook erbij doen! Gratis een pak koffie bij een kaartje voor thuiszorg? Er is overigens een organisatie van medische hulpmiddelen, die een pakje Goudse stroopwafels erbij doet voor de klanten. Ja, zo blijven we insuline spuiten en de gebitten komen bij de bejaarden de mond niet meer uit. Ik heb lol, dat dan weer wel!  Ga dat eens uitleggen in de sloppenwijken van Afrika, ze geloven je echt niet! Weer even terug naar de kaartjes…  Je koopt een kaartje voor de zorg die je nodig hebt tegen een standaard tarief en de rest gaat naar inkomen en vult de WMO aan. Geen toeslag fraude maar kaartjesfraude, hoe leuk kan het allemaal gaan worden. Niemand die het weet.

Heel veel gemeenten zijn er nog niet klaar voor 2015 en bij uitstel verleng je de onzekerheid nog meer. En het personeel dat op twintig man in zijn eentje staat in 2015, tegen 2016 ook in de ziektewet? De nieuwe belofte van Asscher van afgelopen week: forse injectie voor de zorg. Op papier mooi, maar er zijn zoveel zorgpotjes dat een relatief klein deel in een potje terecht komt. Veel potjes met injecties maken licht werk maar oma heeft liever haar insuline injectie op tijd.

De mensen met thuiszorg, kijk eens naar je eigen bijdrage. Is die meer dan waarvoor je particulier iemand kunt inhuren? Stoppen en iemand particulier aannemen.

En voor de zorg, ga terug naar de wijken met kleinschalig en met aandacht voor personeel en de cliënten en samenwerken.

Er komt een dag dat je een kaartje koopt voor een pretpark en dat in de draaimolen je steunkousen worden aangedaan. Ik bied mij nu al vrijwillig hiervoor aan, als ik dan wel op het paard mag zitten…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5UEW

Please type the text above: