Overschot aan voedsel

Gisteren bij de Voedselbank weer het stompzinnige besef van dat wij een overschot aan voedsel hebben. Ik vraag mij wel eens af of we zelf nog in staat zijn om te rekenen. En als de computer voor ons rekent, hoe ontstaat dat overschot  dan? Laatst vertelde een oud collega dat zij jongeren aan de kassa leert om geld terug te geven, dus terug te rekenen. Het is schrikbarend dat de mensen het niet weten! Ik zie het zelf wel eens, als ik spontaan een muntje bijleg bij de kassa en het terug te geven bedrag al eerder in het scherm is verschenen, paniek!

Is het zo erg om nee te verkopen? Zijn wij met z’n allen zo verwend dat wij dat niet meer accepteren en een alternatief niet willen zien of kunnen bedenken? Ik las laatst een oud boek over typebeperking. Ging ook over bewust zijn van de kosten. Ik denk dat veel bedrijven te lang artikelen in de winkel houden en dat de ouderwetse verkoopster bijzaak is geworden. Een goede verkoopster kan alternatieven bieden voor oude producten. Je kunt je ook afvragen dat als iets goed werkt, of je er dan nog tien producten naast moet voeren. Een teveel aan keuzes is niet goed, ik zie het ook bij de Voedselbank. Er komen producten binnen waar echt niemand op heeft zitten te wachten, zelfs de mensen bij de Voedselbank niet. En zo denk ik nog even door.

Om op het voedsel terug te komen. We kregen een geweldige partij paaseitjes binnen van vorig jaar. De paashaas had er teveel gemaakt. Ook belde een kantoorbedrijf, we konden direct een partij maaltijden ophalen, over. En een kweker bracht 6 kratten vol met paprika’s. We hadden zoveel brood en zoveel soorten dat de mensen het niet eens mee konden nemen.

Het maakt mij en mijn collega’s bewust van de tijd waarin we leven, een tijd van geweldige overdaad.

De een heeft niets en de ander een overschot, de balans is zoek.

Het is nog altijd beter dat bedrijven hun overschot aan de Voedselbank doneren, in plaats van het door te draaien. Feit is wel, dat onze cliënten bij de Voedselbank ook met overschotten komen te zitten. Je kunt niet meer dan drie broden in je vriezer kwijt en niet iedereen eet brood. Mensen bij de Voedselbank die klagen over teveel voedsel, gekker moet het niet gaan worden.

Ik vraag mij toch af of de mens het niet meer kan en de natuur daarom een handje helpt. El Niño komt eraan en daar wordt met angst naar gekeken. Persoonlijk ben ik angstiger voor menselijk handelen dan voor de natuur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

jbxTB

Please type the text above: