Vrijwilliger erin en betaalde kracht uitkering?

Ik wil het vandaag nog even hebben over vrijwilligerswerk. Ik ben er een groot voorstander van dat je naast je werk of dagelijkse bezigheden iets voor een ander doet. Dit kan in de vorm van vrijwilligerswerk zijn, niets mis mee. Iemand vertelde mij over personeel in een verzorgingshuis, ontslagen. Het betrof de koffie en thee medewerkers en activiteiten dames. Hun functies zijn overgenomen door vrijwilligers. Vrijwilliger erin en de betaalde kracht de uitkering in. Het is niet de eerste keer dat ik dit verneem.

Als ik naar onze Voedselbank kijk, met alle vrijwilligers en de werkzaamheden, dan zou dat twintig jaar geleden een bedrijf zijn geweest met betaalde krachten.

Ook op de weg zijn er veel vrijwilligers. Zo werken er veel op de busjes voor het vervoer van ouderen. Een vriendin vertelde dat haar vader van in de 70 door een vrijwilliger van een paar jaar jonger werd vervoerd naar huis. Ook heb ik zelf waargenomen dat iemand in een rolstoel door een onervaren chauffeur werd ingeladen. Allemaal werk wat twintig jaar geleden door betaalde krachten werd gedaan.

Mensen die zonder betaalde baan zitten, die willen iets om handen hebben. Ik begrijp het bewust goed. En misschien is er ook de hoop om door te groeien als de economie weer aantrekt naar een betaalde baan. Beter iets doen dan thuis op de bank hangen en je helpt mensen. Ook op je CV staat het goed en je doet nieuwe werkervaring op.

En toch zegt mijn verstand dat we niet goed bezig zijn. We zouden betaalde banen kunnen creëren en niet een teveel aan vrijwilligerswerk.

Mijn mening is ook, dat de kennis en de kwaliteit zo verdwijnen. Waren alle opleidingen dan voor niets? En wie geeft de praktijkervaringen door? Het kan ook positief werken en dat er mensen met nieuwe ideeën komen over hoe het ook anders kan. Mensen die nooit in een bepaald vakgebied gewerkt hebben en het wel leuk vinden en vernieuwing brengen.

Hoe zit het met het geld? Is het goedkoper om mensen in een uitkering te laten en allerlei toeslagen uit te keren en de mensen in de schulden te doen belanden of om ervoor te kiezen om van alle organisaties en stichtingen met vrijwilligers bedrijven te maken . Ik zou het laatste doen, een gok, maar wie niet waagt creëert geen nieuwe banen….

Er komt een dag dat de Voedselbank naar de beurs gaat en alle winst ook naar de cliënten van de Voedselbank gaat. Kunnen we samen geld verdienen en na een paar jaar de Voedselbanken opheffen.

Heerlijk dat denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nV4sH

Please type the text above: