School kan leuker

Gisteren ons huisdier laten inslapen. Tot bijna op het laatst mocht ik haar in mijn armen houden. Wel traantjes gelaten maar later waren deze over. Mooie herinneringen blijven en ze heeft een heel goed leven bij ons gehad. De andere is nu van mijn ex-man naar mij toe gegaan. Erg grappig en ook deze heb ik even laten checken bij de dierenarts. Beestje is 14 jaar oud en goed gezond op staar in de ogen na. Ik zal nooit vergeten, de aankoop van dit dier, verwaarloosd op een boerderij weggeplukt. Met gierende banden weggereden destijds van het erf… Het is echt weer ontzettend leuk om een vriendje om je heen te hebben!

Ik was gisteren ook even bij een vriendin op de koffie, lekker bijkletsen. Vooral over het onderwijs en de zorg. We hadden allebei zorgen om het grote aantal jonge leerplichtige kinderen die de school niets meer vinden. Ook om mij heen, een groot aantal gezinnen met kinderen die niet meer naar school toe willen. De school is niet uitdagend genoeg meer. Ik herkende wel veel van haar kind bij mijzelf terug. Dan is het eigenlijk wel triest dat er nog zo weinig is veranderd door de tijd heen. Haar kind leest en ontdekt veel, buiten school om. Krijgt ze dan bijvoorbeeld een aardrijkskunde toets dan is die toets stom en komt niet overeen met de werkelijkheid. Zij is al veel verder en heeft zelf al nagedacht en ontdekt. Ze moet dus weer terugschakelen naar enkele niveaus lager. Ik kreeg zelf mijn schoolboeken altijd al in de zomervakantie en had ze allang doorgenomen voordat de school begon. In de bibliotheek ging ik erover verder lezen als iets mij interesseerde. Ik verveelde mij dood op school want ik kende de stof al. Ik deed alles behalve leren voor school, lol. Ik sloeg de ochtend voor mijn schoolonderzoeken de boeken nog even open en was totaal niet gemotiveerd om een hoog cijfer te behalen. Ik wilde er zo snel mogelijk vanaf. Ik zie om mij heen dezelfde problemen in de gezinnen. En het erge is dat iedereen zich er dan ook nog mee gaat bemoeien. Soms worden kinderen zelfs uit huis geplaatst. Kijk naar het kind en geef het uitdaging, zowel thuis als op school.

Het plan voor het onderwijs voor het MBO is zo slecht nog niet. Kijk wat de kwaliteiten zijn van een kind en laat het daarin groeien. Kleine klassen en meer aandacht voor de kinderen. Zo kun je ook  in een klas kinderen op verschillende niveaus laten werken en examen laten doen. Je krijgt dan een diploma met bijvoorbeeld VWO-HAVO-MAVO. Het is een grote omschakeling in het onderwijs maar het kan. Het onderwijs is echt niet meer van deze tijd. Helaas vallen alle kinderen die er nu last van hebben, nu buiten de boot en dat is wel erg. Ik vernam ook, en niet voor het eerst, dat er docenten zonder enige ambitie voor de klas staan. Zoek een andere baan dan! En de docenten die wel veranderingen in het onderwijs willen en het wel zien, die komen overspannen thuis te zitten of keren het onderwijs de rug toe. Cito- toetsen en andere toetsen in het lager onderwijs afschaffen, wat een onzin. Momentopnamen en hebben niets met de werkelijkheid van doen. Kijken naar de leerling zelf en wat de leerling kan en zelf wil. Het zou niet zo moeten zijn dat een school wordt afgerekend op resultaten van leerlingen, wel of ze blije en gelukkige kinderen afleveren voor een baan of vervolgstudie. Het gaat nog jaren duren voordat alles weer op de rit komt en helaas komt er dus weer een hele generatie aan die later zullen zeggen: als toen en als ik toen en als… Het maakt niet uit of je wel of niet kunt leren, iedereen is ergens goed in en dat zou er al veel eerder uitgehaald kunnen worden. Kijken naar wat iemand wel kan.

Het oude onderwijs loslaten en dan komt er vast wel mooi en bewust onderwijs voor terug.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

p6uKNr

Please type the text above: