Je hebt een naam!

Ik was vandaag weer druk met de Voedselbank, sterker nog, ik ben de hele week druk met de Voedselbank. Ik krijg van allemaal mensen spullen en zo kom ik met een auto vol aanrijden. Nu in de tijd van het voetbal zijn het de oranje posters en spulletjes die de mensen ook weggeven. Ik ben vandaag meegereden met de chauffeur om andere spullen op te halen. Erg mooi dat bedrijven aan ons denken als ze wat over hebben aan voedsel. We mochten ook weer bloemen ophalen. En als laatste naar het verdeelcentrum en ik kreeg een rondleiding in het nieuwe gebouw. Alles volgens de voedsel en warenwet regeltjes! Het is echt een heel bedrijf geworden! Hier ook de vrijwilligers druk aan het werk om vouwkratten te vullen met artikelen. De voorraad was inderdaad geslonken, bewust met eigen ogen gezien. Meestal komt er na de zomer weer meer, laten we daar op hopen. Ook is het zaak om met winkelacties extra goederen te verkrijgen om de zomer door te komen. Ik kreeg een mooi beeld van hoeveel huishoudens er per gemeente pakketten krijgen. Bij ons de trieste gebeurtenis dat we vandaag bij onze Voedselbank een record aantal pakketten hadden. Een record waarvan je eigenlijk niet wilt dat het er komt.

Terug bij de uitgifte weer geholpen met de pakketten bijvullen met bijvoorbeeld sla en snijbonen uit de kas. Iemand kwam ook nog wat paprika’s brengen. Samen met elkaar, erg mooi! Bij de Voedselbank hebben de cliënten een pas met een nummer erop. Zij laten deze pas zien en zetten een handtekening op de lijst voor het ophalen. Het is erg leuk dat kinderen soms een tekening in het vakje voor de handtekening zetten. Komt er een vrouw en zij zegt tegen mij: “ik ben nummer 897.” Ik keek haar aan en vroeg naar haar naam. Ik heb haar met haar naam aangesproken en goedemiddag gewenst. Je bent geen nummer, je hebt een naam. Ze kon het waarderen en zo is het toch ook, het is triest genoeg dat je bij de Voedselbank moet komen. Iedereen is mens en we hebben al nummers genoeg in dit land.

Na de uitgifte was er nog het een en ander over en ik heb dat nog even de wijk ingebracht. Genoeg mensen die het wel nodig hebben en niet bij de Voedselbank komen. En zo had ik zelf nog niet eens gegeten, snel nog even naar de supermarkt en klaar voor vandaag. Mensen blij en ik blij en morgen weer een dag.