Terras of kleedje?

Er is vanuit de bewuste praktijk nog iets waar ik en anderen tegenop lopen. Het omgaan met veranderingen in de vrienden en kennissen kring. Stel je hebt een leuk groepje vriendinnen en een verliest haar baan en had al schulden en heeft geen geld meer te besteden. Jullie gaan elk weekend met zijn allen op een terras zitten en gezellig aan de borrel. In de groep is er begrip voor de vriendin en anderen betalen haar deel van de drankrekening. Totdat vriendin twee erbij komt, ook zonder baan en hetzelfde verhaal. Er begint wat gemor te ontstaan in de groep want mensen willen niet meer de rekening betalen voor twee mensen die niet werken. En zo kan er zelfs grote onenigheid ontstaan. Stel dat die twee vriendinnen een kleedje pakken en zelf wat drankjes kopen, hapjes maken en in het park gaan zitten. in plaats van op het terras. Leven naar wat je wel bewust  te besteden hebt en misschien nog wel leuker ook. Welke van je vriendinnen komt er dan nog bij je zitten? Dat zijn de echte vriendinnen. Echte vriendinnen trakteren af en toe vriendinnen die het moeilijk hebben en zij schuiven ook aan op hun kleedje in het park. Samen elkaar helpen en niet oordelen over de situatie waarin de twee zitten die het moeilijk hebben. En werkt het niet dan kom je weer andere mensen tegen die beter bij je aansluiten op dat moment. Oude vriendschappen verdwijnen en nieuwe vriendschappen ontstaan, ook dat is het leven.

We hadden het ook over geld lenen. Iemand had een geldbedrag gegeven aan een vriendin die het op dat moment nodig had. Krijgt deze persoon niet haar geld retour maar verneemt wel dat er enkele weken later voor honderden euro’s aan luxe spullen is gekocht, onenigheid als resultaat. Een normaal denkend mens gaat ervan uit dat iemand die geld van je leent er alles aan doet om het je zo snel mogelijk weer terug te geven. Ik blijf erbij dat het ook zo zou kunnen gaan… Wees je er wel van bewust dat niet iedereen er zo over denkt! Geef iemand een rondje op een terras, bordje eten, tijdelijk onderdak, help mee met de financiën ordenen, wat boodschapjes  enzovoorts. Doe wat binnen je vermogen ligt en verlang er niets voor terug. Een bedankje en een lach, zijn genoeg.

Helaas hebben mensen die diep in de put zitten soms niet meer het logische denkvermogen van wat jij wel hebt. Meestal onbewust en dan zijn ze je later wel dankbaar. Is het bewust dan is het tijd voor een andere vriendschap en laat het los, hoeveel pijn en verdriet het ook kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

rfRkm

Please type the text above: