Bergen

“De dagen worden korter en het gaat zo in de avond alweer vroeg donker worden, bah. “ Willen alle mensen die dit nu al zeggen eens van die berg afkomen…  De meeste mensen in Nederland hebben allemaal een dak boven het hoofd. Je kunt in Nederland als het donker is heel veel dingen wel doen. Zet de televisie aan, lees een boek, kijk een film, speel een game, praat… ja praat met elkaar, ga breien, ga op een hometrainer zitten of zoek een andere hobby. In Nederland hebben de meeste mensen een voorraad eten en drinken in huis, ga een hapje maken en neem een drankje. Je steekt een gezellig lichtje aan en belt of chat wat mensen. Kruip lekker onder je dekbed in je warme bed. En als het besef van dit alles niet helpt, ga weg uit dit land en zoek een land op waar de dagen wel langer duren. Kom die berg af en als niets helpt dan weet ik nog wel een andere berg.

De berg Sinjar in Irak, veel zon en lekker warm. Duizenden yezidi’s en andere vluchtelingen zijn uit angst voor de moslimextremisten van ISIS de bergen in gevlucht. Geen dak boven het hoofd, geen luxe spullen, geen eten, geen bed en ze voelen zich niet veilig. Jij ligt in Nederland lekker met het lichaam op een matras in bed en het hoofd op een kussen. In Irak en elders daar liggen de lichamen op straat en de hoofden staan op stokken. Is er nog meer uitleg nodig waarom het helemaal niet zo erg is dat de dagen hier korter worden?

Nog even en iedereen is hier in Nederland terug van vakantie, ja ons land is er nog hoor! We gaan weer vrolijk aan het werk of de uitkering in en de meeste kinderen mogen weer naar school. We duiken de sportscholen in want al dat vakantievet moet eraf. We gaan ons weer druk maken om van alles en sluiten de gordijnen en houden de angst buiten. Er komt een dag dat we de gordijnen openen en verbaasd opkijken, verhip Nederland is anders geworden. Het voelt niet meer zo veilig om het huis te verlaten. Het huis voelt dan als leven op een berg en niemand die je eraf komt halen.

Voordat we in Nederland allemaal op die berg zitten en het licht niet meer door de ramen naar binnen komt… misschien kunnen we er allemaal samen en bewust nog iets aan doen? Onder het mom van: bergen werk verzetten?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

h3jbb

Please type the text above: