Vanzelfsprekend

Het gaat te snel, niets voelt of lijkt meer vanzelfsprekend. Een vriendin sprak wijze woorden. “Het voelt anders als je iemand nu een fijne vakantie toewenst.” Door alle gebeurtenissen in de wereld is het niet meer zo vanzelfsprekend dat iemand ook weer veilig in Nederland terug komt. Ik denk ook dat voor heel veel mensen de ogen open gaan. Heel veel mensen in dit luilekkerland hebben zich nog nooit onveilig gevoeld. De mensen die dat wel hebben meegemaakt die weten, hoe erg ook, dat er meer te koop is in de wereld dan wat de mens graag gelooft. Niets is ooit vanzelfsprekend geweest, alleen dachten veel mensen dat alles wel vanzelfsprekend was. Ik geloof ook graag in positief denken, kansen zien en vooruitkijken en dat het allemaal wel weer goed komt. Niets mis mee, maar de andere helft van mij ziet en hoort wel de bewuste werkelijkheid.

Een van mijn vriendinnen zat laatst op een bankje met haar kind en werd getreiterd door een jongetje, voor ze het wist stonden er opeens heel veel jongetjes om haar heen. Het is voor haar nu niet meer zo vanzelfsprekend om daar te gaan zitten. Ik zag laatst dat een vrouw werd lastig gevallen door vijf grote kleerkasten. Ik ben blijven staan om te kijken of zij weg kwam en zij was zich van mijn aanwezigheid bewust. Het liep goed af maar het is niet vanzelfsprekend dat ik niets had gedaan als zij hadden doorgezet. Een vriendin van mij voelt zich doordat ze aangifte heeft gedaan niet meer veilig en gaat er bijna aan onderdoor, haar leven is niet meer vanzelfsprekend.  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is sinds lange tijd nog nooit zo actueel geweest, vrijheid en vrede, ook met een v net als vanzelfsprekend. Heel veel mensen kijken nu bewust niet meer naar het nieuws omdat het de vanzelfsprekendheid aantast. Ik heb zelf al jong geleerd dat je voor vrijheid altijd moet strijden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en vrede helaas ook niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JUI6

Please type the text above: